Зърнени храни, които помагат за сваляне на колограми-Елда, кафяв ориз, овес



Зърнените храни - неразделна част от здравословното хранене. Всяко меню не може да мине без тях.

Дори и да не съдържа зърнени храни, най-малкото хлебни продукти определено има.

За да бъдете здрави и слаби, важно е да знаете кои зърнени култури са най-добре абсорбирани и депонирани като излишъци.
 

Здравословни зърнени култури

ЗЪРНЕНИ КУЛТУРИ, КОИТО МОГАТ ДА СЕ БОРИТЕ С ИЗЛИШНИТЕ КИЛОГРАМИ

 

Овес

Тази култура е богата на силиций, който укрепва мускулно-скелетната система. Калий, който има положителен ефект върху работата на сърдечно-съдовата система и облекчава подуването. Фосфорът подобрява бъбречната функция. Магнезият намалява лошия холестерол. И най-важното - високо съдържание на фибри , което нормализира храносмилателния тракт и помага да се отървете от токсините.

Кафяв ориз

Кафявият ориз доставя на организма бавни въглехидрати, които осигуряват дълго усещане за ситост и енергия. Той е богат на фолиева киселина и витамини В, необходими за здравето на жените.

Неговата външна обвивка съдържа фибри, които имат благоприятен ефект върху активността на стомашно-чревния тракт.

Друго предимство на кафявия ориз е, че той не съдържа глутен, който така се избягва от много опоненти на пшеницата. Но в състава си не е по-лош от нея.

Ръж

Културата е много подобна на пшеницата, но много по-полезна от нея. Нейният протеин съдържа повече аминокиселини, които са по-ценни за организма, отколкото при пшеницата, а зърната съдържат по-малко глутен.

Тя е богата на фибри и хемицелулоза, които подобряват състоянието на чревната микрофлора и увеличават перисталтиката. Ръжта съдържа витамини А, РР и Е. И микроелементи като фосфор, магнезий, натрий, калий, желязо и калций.

 

Ечемик
Съставът на ечемика създава благоприятна среда за развитието на полезни бактерии в червата. Всеки, който редовно използва ечемичена каша, няма проблеми със изпражненията и шлаката.

Ечемикът съдържа също и лизин, вещество, което има антибактериални свойства и укрепва имунната система.

Елда

Елдата е лидер сред зърнените култури по отношение на количеството желязо. Тя съдържа много растителни протеини, които лесно се абсорбират от организма. Препоръчва се да се използва от диабетици и тези, които се борят със затлъстяването.

Киноа

Тази култура е доста нова за нашия район. Тя е богата на алфа-токофероли, фолиева киселина, рибофлавин.

Киноа е единствената растителна култура в света, която е близка до месото в аминокиселинния състав на протеина. За вегетарианците това е най -здравословната зърнена храна.

Съществуват и зърнени храни, които трябва да се избягват, за да намалите теглото си. Те включват бял ориз, пшеница, царевица и кускус. В малки количества те са безвредни. Но все пак не трябва да свиквате с тях. В противен случай, сбогом талия. Тези зърна са много калорични и трудно смилаеми.
Полезни свойства на зърнените храни се появяват само когато ги приемате правилно. По-добре сутрин да се приемат, с изключение на елдата. Излишъкът от всеки продукт ще причини вреда.


Четете още:

🔴 Д-р Неделя Щонова разкри: Предлагам ви рецепта, която ме спаси от много болести!

🔴 3-седмично бебе спира да диша след 2 часа пътуване с кола - Майка предупреждава всички родители

🔴 Разследващи: Северин не казва нищо за изнасилването, защото се е стреснал





Източник: За Жената





Коментари

горе