Как Тато сбърка Килифарево с Калофер и го направи град



Скъпи спомени пазят по-възрастните жители на Килифарево от далечната вече 1973 г., пише в новия си брой областният седмичник „Кореспондент“. Именно тогава близкото до Велико Търново село е обявено за град. На празненството идва почти цялото ръководство на БКП, начело с държавния лидер Тодор Живков.

Оказва се, че китното селце става град, поради грешка в географските познания на Тато. До последно Първият си мислел, че става въпрос за Калофер.

В детайлите на онези дни и духът на времето навлиза историкът Михаил Стойчев, който живее в Килифарево и е уредник в Регионалния исторически музей.

Той разказва, че идеята село Килифарево да стане град се заражда през 70-те години на миналия век около 50-годишния юбилей на Деветоюнското въстание, който се чества през 1973 г. Килифаревци взимат дейно участие в този бунт и се готвят да отбележат славно годишнината.

В началото на месец май 1973 г. делегация в състав първия секретар на Общинския партиен комитет Никола Атанасов, кмета Петко Куцаров и директора на местното училище Иван Трифонов заминава за София, за да види докъде е стигнало изпратеното по официален път предложение Килифарево да стане град и да връчи лично покани на Тодор Живков, Пенчо Кубадински и Добри Джуров да присъстват на тържествата в селото. Но мисията се проваля.

По-късно първенците отиват и при Димитър Туджаров – бивш председател на Окръжния народен съвет във Велико Търново.

Михаил Стойчев подробно описва как се развиват по-нататък събитията. „Той (Туджаров, б.р.) от своя страна ги завежда при Пенчо Кубадински, взел лично участие като командир при построяването на „Прохода но Републиката” и е отсядал в Килифарево. На кафе и коняк започва разговора с него.

След като тримата излагат причините за своето посещение и предават личните покани за участие в юнските тържества, Кубадински се обажда на Тодор Живков и му казва за предложението на килифарци. Държавният глава дава своето съгласие Килифарево да стане град и приема поканата за участие в тържеството, което е насрочено от Кубадински за 10 юни. След това в телефонен разговор нарежда на Пеко Таков: „Другарят Живков каза да изготвиш указа”.

Речено-сторено. Всичко по-насетне се развива гладко по сценарий. Селото спешно се излъсква и благоустроява,за да посрещне видните си гости, сред които е и лично другарят Тодор Живков. Именно от приветствието на Първия става ясно, че зелената светлина за погражданяването на Килифарево е дадена, поради… объркване на географията.

Той тържествено поздравява от трибуната „жителите на най-младия социалистически град в България – Калофер“.


Четете още:

🔴 Тези 10 храни ни подмладяват с 10 години

🔴 Минималната заплата в Румъния от 1 януари ще е ...

🔴 Проучване: Българите дишат най-мръсния въздух в Европа





Източник: Марица





Коментари

горе