Проф. Кантарджиев: Срещу грип - сирене, туршии и кисело мляко и... луканки



От догодина държавата ще отпусне 1,5 млн. лева за противогрипни ваксини за възрастни хора. В момента хората търсят ваксини, а няма, затова най-доброто средство е да вземат хигиенни мерки и такива за укрепване на организма, обясни проф. Тодор Кантарджиев - директор на Националния център по заразни и паразитни болести в интервю за БНТ.

Той подчерта, че грипът не атакува през топлите дни през зимата. "Грипът идва по две причини - че студът събира много хора в отоплени помещения и така се разменят микроби, и второ - студът свива кръвоносните съдове на носа и белите кръвни телца са по-малко, така защитата се понижава и се разболяваме."

Експертът посочи, че най-добрите имуностимулатори са зрялото саламурено сирене, киселото мляко, естествено ферментиралите туршии с дрожди и лактобацили, както и уникалните български колбаси като суджуците и луканките, които също съдържат естествени микроорганизми.

Проф. Кантарджиев обяви още, че от днес започва световната седмица на антибиотиците и тяхната правилна употреба. По думите му в световен мащаб спада броят на хората, които се самолекуват с антибиотици, което преди 20-30 години е било масова практика. 


Четете още:

🔴 Погледнете дясната си ръка, ако линията е под показалеца вие сте харизматичен човек, с лидерски качества

🔴 Днес е 11 ноември - най-силно енергийният ден в годината, който сбъдва желания

🔴 Днес е свят празник! Почитаме светец-чудотворец и покровител на семейството





Източник: offnews





Коментари

горе