Неподозираните ползи от свинската мас



За ползите от свинската мас се спори от много години насам. Диетолозите са категорични, че този продукт носи много повече ползи, отколкото вреди, най-вече защото се усвоява по-добре от месни продукти и е пълен с полезни вещества.

Установено е, че в свинската мас се съдържа арахидонова киселина, която участва в изграждането на клетките на организма. Тя подпомага образуването на много от хормоните и участва в обмяната на холестерола.

В състава на свинската мас се откриват още важни мазнини и ценни незаменим мастни киселини. Биологичната активност на мазнини в маста е пет пъти по-висока от тази на маслото и говеждата мазнина.

Освен това, след загряване, хранителните качества на свинската мас нарастват, благодарение на увеличение на арахидонова, олеинова и стеаринова мастни киселини. Поради това е препоръчително да запържваме продуктите именно в свинска мас.

Свинската мас спомага за намаляване на теглото. Съдържащите се в нея ненаситени мастни киселини, лецитин и мастноразтворимите витамини спомагат за пречистване на тялото от токсините и мазнините. В нея има още витамин А, D и Е, които спомагат за поддържане на баланса на полезните вещества в организма.

Учените са установили, че свинската мас нормализира работата на бъбреците. Полезна е още при заболявания на белодробната система и за профилактика на раковите заболявания, благодарение на свойството да чисти токсините. Освен това, активните вещества в свинската мас пречистват кръвоносните съдове от лошия холестерол.

Сред многото свойства на свинската мас е и подобряването на паметта. Учените са категорични, че парче бекон преди изпит или важна среща активно стимулира умствената дейност.

Освен всичко казано дотук, е установено още, че свинската мас е полезна и за сърдечно-съдовата система. Освен витамините А и Е, официално признати за витамините на младостта и красотата, съдържащата се в продукта арахидонова киселина отговаря за нормалното функциониране на сърдечния мускул.

Лецитинът в нея пък има благотворен ефект не само върху сърдечната дейност, но и върху тази на кръвоносните съдове на главния мозък.


Четете още:

🔴 Българите твърдо зад Каракачанов: Да, ромите станаха изключително нагли, а търпимостта се изчерпа! (ГРАФИКИ)

🔴 Вдовицата на Ласкин се върна на сцената

🔴 Българката, която BBC пожела да слуша





Източник:





Коментари

горе