Семейна фирма от Поликраище мебелира дом за шейха на Бахрейн в Ню Йорк



Съучениците Николай Кушев и Атанас Куцаров спасяват бизнеса с клиенти от чужбина и наши имотни бизнесмени

СЪЗДАДЕНА В ЗОРАТА НА ДЕМОКРАЦИЯТА ФИРМА ЗА МЕБЕЛИ ПО ПОРЪЧКА В Поликраище оцелява днес с поръчки за чужбина. Сред най-атрактивните, които вече са факт, е мебелиран апартамент за сина на шейха на Бахрейн в Ню Йорк, пана за тавани за комплекса на „Кемпински Зографски” в Мюнхен и други частни клиенти в Германия. Сред местните бизнесмени пък се нарежда Йосиф Новосад, чиято мебелировка също се прави в Поликраище.
22-ГОДИШНИЯТ ИЗВЕСТЕН СЪСТЕЗАТЕЛ С АТВ НИКОЛЕН КУШЕВ СЪЩО си изкарва хляба във фирмата на баща си в Поликраище, като прави мебели по поръчка. Дружеството „Мегапластик” на другарите от детинство Николай Кушев и Атанас Куцаров е създадено с първата приватизационна сделка в областта в зората на демокрацията. Терените на бившия цех на радиозавода били купени тогава от общината в Горна Оряховица за 28 000 лева. Днес цехът е модернизиран с уникални машини, но всичко е заложено в банка заради кредит.
„…По-рано работеха около 20 души и дори имаме футболно игрище, където разпускахме. Кризата ни удари много преди години и сега работят десетина души, като синът ми помага основно. Държавата не ни е помогнала хич, защото корупцията е огромна. Искахме да участваме в европейски проекти за купуване на машини, но ни искаха тлъсти рушвети. Участвахме в обществени поръчки, но ни искаха също сериозни рушвети, за да спечелим. Така стигнахме до 600 000 лева банков кредит срещу ипотека, но си купихме машините. Месечните вноски не са много пари, стига да има работа, но у нас с тази модерна техника не можем да правим евтини мебели и заради това пробиваме в чужбина”, разказа 48-годишният Николай Кушев.

ОЦЕЛЯВАНЕ С „КРЪВ И ПОТ” И РЕКЛАМА „ОТ ДУМА НА ДУМА”

НИКОГА ДОСЕГА „МЕГАПЛАСТИК” НЕ Е ВЛИЗАЛА В УСТАТА НА МЕДИИТЕ – нито за зло, нито за добро. Съдружниците Кушев и Куцаров пък не са нито дърводелци, нито мебелисти по наследство и по професия. Знаят се от деца и са били съученици. Влечала ги елтехниката, а после създаването на фирма за мебели станало случайно. Първо почнали да правят метални решетки за прозорци. После се появила конкуренция и те започнали с обзавеждане на заведения – барплотове, тавани, столове, маси и т.н. Нямат магазин и сайт, клиентът определя правилата и дава идеите.
Преди компютризацията чертането ставало на ръка върху огромни дъски, но сега всичко е механизирано.
ЦЯЛАТА ТЕХНИКА В ЦЕХА НА ФИРМАТА Е ЗА 1, 5 МЛН. ЛВ. Най-ценното и сбъдната мечта на баща и син Кушеви е една универсална машина, на която само задаваш програма и тя може да рисува, да реже, да пробива, да фрезова и какво ли още не.
„Точно за нея исках да спечелим проект от Европа, но като не дадохме рушвет, си я купихме за 180 000 евро. Тя беше моята мечта и сега я имаме, с нея се прави всичко. Трябва да си призная, че всичко в този наш бизнес на ръба на оцеляването е направено с „кръв и пот” в буквалния смисъл на думата…”, признава Кушев-старши.
Материалите за мебелите се купуват в България и се монтират исканите фурнири от различно дърво, но това и всичко останало са идеите на клиента, допълва Николен Кушев.
РАЗГЛАСАТА ЗА МОЖЕНЕТО НА ТОВА ДРУЖЕСТВО ПЪК Е ЧРЕЗ ПРИЯТЕЛИ и от доволни клиенти. Заради това казват, че рекламата им е от „дума на дума”. Така с тях преди време се свързал френският дизайнер Пиер. Той направил оферта за работа за „Кемпински Зографски” в Мюнхен, където направили пана за таваните на комплекса. После Пиер ги препоръчал в Америка и на шейха на Бахрейн. После други познати и приятели ги свързали с богати клиенти в Германия. Там могат да си позволят да поискат и платят това, което в Поликраище могат да направят. Заради всичко това нямат намерение да се дадат на банката.

Нели СУКОВА
Сн. авторката и личен архив


Четете още:

🔴 Учителските заплати скачат на 1500 лева

🔴 Как да влезем във форма след празниците  

🔴 Ламбо седна в инвалидна количка





Източник: Борба.БГ





Коментари

горе