Актрисата Цветана Гълъбова в последното си интервю: Невена Коканова искаше да осинови дъщеря ми!



Първата ни говорителка се отказва от телевизията заради театъра

Ако животът на легендарната Цветана Гълъбова трябва да се опише в цифри, те са - 36 години на сцената на Сатиричния театър, четвърт век с култовия режисьор на "Козият рог" Методи Андонов и още толкова с не по-малко големия актьор Петър Слабаков.

Гълъбова, която почина в събота, е първата телевизионна говорителка. Сама напуска, защото, "за да знаеш какво става по света и да водиш новините, трябва да завършиш журналистика. Помислих си, че това ще ми отнеме години, а пък и аз съм учила при световни професори във ВИТИЗ! Затова сама се отказах и се върнах в театъра" - разказа в последното си интервю вдовицата на култовия Методи Андонов.

От него тя има две деца, също режисьорки като баща си - Невена и Милена. Само пред "България Днес" Цветана говори за любовта си с Георги Калоянчев, за съперничеството на сцената и в живота със Стоянка Мутафова и за приятелството си с голямата Невена Коканова.

"Венчето никога не се оплакваше. И Методи много я обичаше. Вземаше я в почти всички свои постановки. Когато бях бременна с второто дете и вече се знаеше, че се развеждам с него, тя истински ме молеше да го родя и да й го дам. Много искаше да има деца, но веднъж на снимки за "Тютюн" я бяха държали в ледено езеро с часове и получила възпаление на яйчниците и оттам се "повреди". Дъщеря ми Милена страхотно я обичаше. И когато се карахме, на шега, разбира се, за името на бебето, което нося, Милена каза: "Мамо, да го кръстим на леля Венче". И бебето Невена, дъщеря ми, която сега е режисьор, получи от кръстницата си златни обички с коралчета. Страхотна жена беше Невена Коканова! Винаги ще обичам Невена - и като артист, и като човек", сподели ни преди време Цветана Гълъбова.

Невена Коканова

В събота на 86-годишна възраст актрисата и първа телевизионна водеща в България почина. В Сатиричния театър през годините тя пресъздава десетки интересни образи - Госпожа Големанова от "Големанов" на Ст.Л. Костов, Зафирка в "Кандидати на славата" от Иван Вазов, Госпожа Компоти в "Четвъртият прешлен" от Марти Ларни, Госпожа Пернел - "Тартюф" от Молиер, Марфа - "Мъртви души" от Булгаков, и много други. Поклонението пред актрисата е на 15 февруари от 14 ч. в Сатирата.

Редакцията изказва съболезнования на семейството.

Цветана: Никога не съм искала да разведа Калата с Валя!

"Никога не съм искала да се женя втори път и никога нямаше да го направя. Калоянчев е гениален артист, Методи беше гениален режисьор. Но не можех да бъда щастлива, ако аз направя друг човек нещастен.

Дълго време Калата беше любим на актрисата

Жената на Калоянчев – Валя, е прекрасна, блага и чудесна майка. Тя го гледаше като малко дете. Половината си популярност той дължи на нея. Затова не пожелах да разведа Калата, а можех". Това сподели пред "България Днес" в интервю преди година Гълъбова, която е била любовницата на актьора.

С Мутафова ту се обичахме, ту люто се мразехме!

"С Мутафова ту се обичахме, ту люто се мразехме. Продължавам да твърдя, че Нейчо, мъжът й, беше идеологът на театралната мафия.

Мутафова и актрисата били като кучето и котката

Той и Калата правеха каквото искат в театъра. А аз трябваше да играя дубльорка на Стоянка. Ето това много ме измъчваше", сподели Цветана Гълъбова за отношенията си с голямата Мутафова. През годините двете имали и добри отношения. Когато починал Методи, Стоянка подарила кожух и ботуши на дъщерите на Цветана, а когато на комичката ни се наложило да играе на сцената със стари дрехи, Гълъбова изпрала дрехите на колежката си и ги изсушила с тялото си. "Като печка бях. Сега е друго", сподели Цветана Гълъбова.



Четете още:

🔴 Луиза в кожата на Петя Дубарова

🔴 Илияна Раева за новите композиции на ансамбъла: Това е Бродуей (Видео)

🔴 Вижте "Царицата на джебчийките". Тя е от пловдивско село и от рода на кардарашите





Източник: Днес.БГ





Коментари

горе