Жестокост в името на суетата: Газови камери избиват 130 хил. норки в България (СНИМКИ)



Над 100 милиона животни се убиват всяка година заради ценната им козина. 25% от тях са отглеждани във ферми. Това са основно норки, лисици, чинчили и енотовидни кучета. Двама от най-големите производители в Европа са Дания и Полша, води ги единствено Китай. Двете заедно отглеждат и убиват общо над 25 млн. норки. Това заявиха пред TrafficNews от "КАЖИ / CAAI - Кампании и Активизъм за Животните в Индустрията".

Регистрираните ферми за американски норки в България са 3. Една от тях е с временно преустановена дейност. Втората се намира близо до Ямбол и е с капацитет от около 2 000 животни. Най-голямата се намира до себо Маджерито, Старозагорско. Създадена е през 2014 г. с намерението да има капацитет от 400 000 норки. В момента там има над 128 000 животни с ценни кожи.

Според "КАЖИ" е възможно да има още ферми, които не са включени в  регистрите, като дадоха пример с тази до село Чарган, която е била включена в списъка на БАБХ, след като от организацията са получили сигнал за нея.

Контролните органи на РИОСВ и ОДБХ са издали нужните документи за фермите като животновъдни обекти, въпреки това те са в нарушение на два нормативни акта, заявиха от организацията.

"Най-напред това е Законът за биологично разнообразие, според който, за да бъде отглеждан един неместен вид (какъвто е американската норка), той не трябва да уврежда местните природни екосистеми. Задължително е да премине процедура, включваща решение на министъра, положителна научна експертиза, както и положително решение от Националния консултативен съвет по биологично разнообразие. Нито едно част от тази процедури не е преминала за американската норка. Това е брутално погазване на закона, чрез което се застрашава биоразнообразието и екосистемите", категорични са от "КАЖИ".

По думите им е нарушен и нормативен акт за условията, в които се гледат животните за ценни кожи. Не са спазени и изискванията фермите да са отдалечени от пътища и населени места. 

"През последните години получихме много сигнали за забелязани, уловени или убити норки близо до Маджерито. Напълно възможно е там вече да има дива популация, която може да нанесе щети на биоразнообразието у нас", добавиха от организацията.

"В правомощията на министъра на околната среда е да забрани американската норка като вид. В края на януари общо 53 организации изпратихме писмо до министър Нено Димов с искане за тази забрана. Нямаме отговор. Решени сме ако не получим отговор, да поставим въпроса директно на Европейската Комисия", категорични са от "КАЖИ".

Според тях забраната на фермите за кожа е единствената разумна мярка спрямо жестоката индустрия. Дивите животни са държани в тесни клетки през целия си кратък живот - те се раждат през април и са убивани през ноември, когато козината им започне да се сгъстява.

Методите за умъртвяване, признати от закона са изключително болезнени - токов удар или газови камери. Те за избрани с цел да не се наранява козината. И всичко това само и единствено в името на модата и суетата, коментират от организацията.

Проучване на Института за социални изследвания и маркетинг – МБМД сочи, че 75% от хората в България не считат, че отглеждането и убиването на животни единствено заради кожата им е оправдано, а 65,6 % биха подкрепили забрана на фермите за ценни кожи.

От организацията смятат, че хората трябва да се информират за произхода и пътя на стоките, които потребяват. Когато стане ясно, че даден продукт е резултат от жестокост, те трябва да се замислят дали наистина имат нужда от него. Обществената нагласа и активност е изключително важна, за да се отхвърли индустрията за ценни кожи.

Редица водещи модни къщи, включително и "Шанел", забраниха използването на ценни кожи в колекциите си.



Четете още:

🔴 Меган Маркъл бременна с близнаци? (Снимки)

🔴 8 признака на увреден черен дроб, които показват защо трябва да отидете на лекар веднага.

🔴 Аз не обичам - едно майсторско стихотворение от Владимир Висоцки





Източник: trafficnews





Коментари

горе