Дядо на 107 години сади череши





Кметът на община „Марица“ Димитър Иванов, заместникът му Гергана Титюкова и кметът на с. Бенковски Иванка Пачева честитиха 100-годишния юбилей на Тодор Шейтанов от селото на столетниците. Димитър Иванов подари на ветерана от Втората световна война, с когото са родени на една и съща дата, 5 л червено вино собствено производство и красива шоколадова торта, на която столетникът духна свещичките. Той разказа за преживелиците си на фронта, където е бил мобилизиран няколко пъти от 1941 до 1945 г. Спомни си как по време на свирепа зима са палили огън във вагоните на влаковете, за да се стоплят. И досега дядо Тодор не може да забрави снарядите на бойната машина,известна като „Катюша“ на 157 руска дивизия, докато са чакали 30 часа в гората.





„Снарядите се изстрелваха като звезди и пробиваха 8 см броня“, обяснява въодушевен дядо Тодор. На 96 години старецът си чупи крака, докато кара колело. Лекарят в болницата не вярва, че той е на такава преклонна възраст, даже предполага, че истинските му години са 69, а в документите е допусната неволна грешка и са разменени цифрите. Дядо Тодор хапва по малко от всичко, не пие алкохол и никога не е пушил. Обича чай, предпочита течна храна като супа и попара, но без месо не сяда на масата. Закон за него е да вечеря нещо леко, като кисело мляко.





Възрастният мъж, който е завършил Търговската гимназия и е работил дълги години като зам.-главен счетоводител, смята наум, чете и пише сам, без да ползва очила. „Преди няколко месеца собственоръчно написа 3 страници автобиография за Съюза на ветераните“, разказва дъщеря му Тодора, която се грижи за него. Столетникът се радва и на 2 внучки и 4 правнука, които наскоро са се върнали от Великобритания. Кметът на община „Марица“ Димитър Иванов подари на ветерана кипарис, който засади в двора, и му пожела да бъде здрав и дълголетен като вечнозеленото дърво. „Дядо Тодоре, за мен е чест да споделя празника ти, изпитвам безкрайно уважение към хората като теб, които са защитавалиродинатани на фронта“, обърна се към него Димитър Иванов. „От сърце ти желая да надминешмоите години и да продължаваш да служиш предано на жителите на Общината“, пожела юбилярят на градоначалника.





После кметът на община „Марица“ гостува и на другия дълголетник от с. Бенковски – 107-годишния Георги Георгиев. Той завари възрастния мъж, който също е ветеран от войната, да сади череша в градината. Димитър Иванов грабна лопатата от ръцете му и изкопа дупката, в която засади овощното дърво. След това му подари 5 л мавруд, измайсторен от него. Дядо Георги обича да си пийва по една чашка вино вечер. Кметът на община „Марица“ обеща да дойде в началото на март, за да ореже лозята и овошките на столетника, който продължава да се грижи сам за пипера, доматите и тиквите в двора.






Четете още:

🔴 Рак погуби снахата на Апостол Карамитев  

🔴 Чилева избяга от шеф Ангелов, уреди се с работа за 10 бона

🔴 Спасителят Георги Черноземски: Планината наказва неподготвените





Източник: glas





Коментари

горе