Колко плащат за ток домакинствата в Европа? И в Будапеща е по-евтино, отколкото у нас



Много е вероятно цената на тока и парното у нас да се повишат насред най-студените месеци. КЕВР има право извънредно да я коригира по Нова година заради неочаквания и твърде голям скок на природния газ и енергията на световните пазари. Очакваното повишение е около 20-30% от досегашните цени. 

Оказва се обаче, че домакинствата у нас, които все още са на регулиран пазар, плащат една от най-ниските цени за ток. Според проучване на организацията VaasaETT за месечните цени на ток и газ в 33 европейски държави излиза, че жителите на Киев имат най-ниски разходи. Цената на електроенергията през септември там е 5,22 евроцента/квтч. Следват ги жителите на Белград с цена 8,11 евроцента/квтч, Подгорица- 10,54 евроцента/квтч и Будапеща - 10,65 евроцента/квтч. След тях се нарежда България с цена на тока за бита от 12,34 евроцента/квтч.





Най-скъпо токът за бита излиза в Копенхаген, където хората плащат по 34,58 евроцента/квтч, и в Берлин, където електроенергията за бита струва 33,42 евроцента/квтч.

Когато обаче цената се определи спрямо покупателната способност, София се изкачва на 12-о място, като най-високи сметки плащат в Букурещ, Прага и Берлин, а най-малки в Осло и Берн. През септември в Осло, Амстердам и Атина се наблюдава и най-голямото увеличение на цените на електроенергията за бита, показват още данните на VaasaETT, цитирани от pariteni.bg.





Българите обаче плащат по-скъпо за газ от германците и дори от гърците. Цената на синьото гориво  у нас е сред най-високите в ЕС, а когато се изчисли спрямо заплатите, страната ни е на второ място, като само в Стокхолм им излиза по-скъпо.

През септември синьото гориво в София е струвало 7,88 евроцента за киловатчас, докато в Берлин цената е била 6,91 евроцента, а в Атина – 7,35 евроцента. Това нарежа столицата ни на 9-о място по цени след градове като Стокхолм, Копенхаген, Амстердам и Париж.





Спрямо септември 2020 г. сметките за електроенергия във всички столици на ЕС са се увеличили с 12%, докато сметките за газ са нараснали с 23%.


Четете още:

🔴 Page cannot be found!

🔴 Къде сте, златотърсачки? Обява за момичета в пловдивски хипермаркет / СНИМКА

🔴 Бедните българи изкупиха златото, кюлчетата свършиха





Източник: Марица





Коментари

горе