253% ръст! Българите луднаха по имотите в този град! Заради близостта му до Турция и Гърция ли?



Сделките с имоти в София нараснаха с над 30% в периода от октомври до декември миналата година спрямо предходното тримесечие, показват данни на Агенцията по вписванията. През периода от октомври до декември в столицата са регистрирани 9668 сделки с имоти, при 7402 продажби през предходното тримесечие.

По принцип последното тримесечие на годината е най-доброто за пазара на имоти. 2022 г. не прави изключение.





Регистрираните покупки на къщи и апартаменти от октомври до декември в цялата страна са 67 362, показват данни на Агенцията по вписвания. Това е ръст със 7,85% спрямо предходното тримесечие. А спрямо първото тримесечие на годината ръстът на реализираните сделки е с 37,8%.





Реализирани са повече сделки с имоти както в повечето големи градове на страната, така и в редица по-малки населени места. Това показва, че има търсене не само на апартаменти в най-големите градове, а и на селски и ваканционни имоти.

Редица хора в по-малките градове също купуват имоти, защото искат да живеят в по-хубав дом или да инвестират парите си и да ги предпазят от инфлацията.

Общо в шестте най-големи града в страната - София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Стара Загора регистрираните продажби на имоти през последното тримесечие на миналата година са 23 562. Това е с 16,3% повече спрямо предходното тримесечие. От тези шест града най-голям е ръстът на сделките в София.

На второ място е Пловдив, където увеличението на продажбите е с 14,12%, а на трето място е Варна с ръст от 12,7% спрямо предходното тримесечие. В Стара Загора също има ръст на сделките, но в Бургас и Русе има спад.





Ако от общия брой на сделките с имоти в страната извадим данните за шестте най-големи града, също има ръст на реализираните продажби през последното тримесечие на годината. Регистрираните в тези населени места сделки са 43 800, което е с 3,8% повече спрямо предходното тримесечие.

Покупките на селски къщи и ваканционни имоти нараснаха след началото на пандемията, като тази тенденция продължава и досега. Причините за това са много. От една страна хората разбраха предимствата да имат втори дом по-близо до природата, където винаги могат да отидат със семейството си.

Много хора, които могат да работят дистанционно, предпочетоха да се отдалечат от големите градове. А освен това покупката на къща е чудесна инвестиция.





При високата инфлация много хора решават да спасят парите си като ги вложат в имот. Ако нямат достатъчно налични пари за покупка на хубав апартамент в голям град, се насочват към имот в по-малко населено място, където цените са по-ниски.

Най-голям ръст на сделките с имоти е регистриран в службата по вписванията в Ивайловград. Само за едно тримесечие там са вписани 67 продажби на имоти, което е с 253% повече спрямо предходното тримесечие и с 31,4% повече спрямо същия период на предходната година.





Природата в района на Ивайловград и хубава, а предимство за града е, че е близо до границата с Гърция. В района имоти купуват и хора, които са изкарали пари от работа в чужбина и искат да ги инвестират.

В топ три на населените места по ръст на сделките влизат Сливница и Тополовград. За едно тримесечие в службата по вписванията в Сливница са ретистрирани 359 продажби, което е с над 54% повече спрямо предходното тримесечие, показват данните на Агенцията по вписвания.





В Тополовград само за три месеца продажбите са 148, което също е с 54% повече спрямо предходното тримесечие и със 17,5% повече спрямо същия период на предходната година. Интересът към имоти край Сливница нараства заради близостта им до София.

На четвърто място по ръст на сделките е службата по вписвания в Гълъбово. Регистрираните сделки там са 140, което е увеличение с над 50% спрямо предходното тримесечие. Топ пет се допълва от Радомир, където сделките са 538, а ръстът е с 44,6%.





Сред другите служби по вписванията, които е добре да бъдат отбелязани, са Кула (145 сделки и 43,6% ръст спрямо предходното тримесечие), Девин (118 продажби, +40,5%), Елхово (404 сделки, +37,9%), Оряхово (229 сделки, +36,3%) и Костинброд (330 продажби, +34,2%).

Има голяма разлика по отношение на движението на пазара на имоти в различните градове на страната. Общо в 28 служби по вписванията регистрираните сделки с имоти нарастват с над 20 на сто.


Четете още:

🔴 Напомпа устни и промени зъбите си

🔴 Ето кой е полицаят отказал 10 хиляди евро и златен часовник от дрогиран шофьор / ВИДЕО

🔴 Корнелия даде банкет за ЧРД, получи цветя за 3 бона  / СНИМКИ





Източник: plovdiv24





Коментари

горе