Уважаеми сънароднико ром! Опитай да живееш като мен

Студент, учещ в Шумен, откри нов астероидЧетвъртокурсникът по астрономия в Шуменския университет „Еп. Константин Преславски" Сунай Ибрямов откри нов астероид, съобщават от висшето учебно заведение.

Небесното тяло е обозначено с временното название 2011 FY16 и е част от основния астероиден пояс между планетите Марс и Юпитер, предаде Дарик.

Откритието е направено в рамките на кампанията „Пан-Старс" за търсене на астероиди, която е част от проекта на НАСА „Астероиди убийци" (астероиди, които приближават на опасни разстояния до Земята), в който са включени много ученици и студенти. 

Съобщението за откритието е получено на 31 март от директора на програмата проф. д-р Патрик Милър. В писмото си той поздравява откривателя и уточнява: „Астероидът 2011 FY16 се намира на разстояние 2,8 астрономически единици от Слънцето (това разстояние е почти три пъти по-голямо от средното разстояние между Земята и Слънцето). Неговата орбита е наклонена под ъгъл 8 градуса към еклиптиката, където са разположени по-голямата част от астероидите от основния пояс. 
За да се определят точните орбитни параметри наблюденията на астероида ще продължат и следващите няколко години. След изчисляването на точната орбита на 2011 FY16 откривателят му Сунай Ибрямов може да предложи име на астероида". 

Сунай Ибрямов е инициатор е за създаването на Студентското астрономическо общество в Шуменския университет и е първият му председател.

Източник: Dir.bg

Следваща статия:
Бум на визите за руски туристи

Харесайте ни във facebook!


Коментари

Видео на деня

горе