ВИЖТЕ НЕВЕРОЯТНАТА КРАСОТА НА АГУШЕВИ КОНАЦИ И ХАДЖИЙСКИ КЪЩИ В СНИМКИ



Освен с прекрасната природа и традиции, Родопите имат и друго, с което могат да ви спечелят. Това са автентичните сгради от онова време, запазени и до днес, като неми свидетели на миналото на своите стопани, които са ги изградили и поддържали години наред, за да можем сега ни е да им се радваме. Затова днес ще ви заведа в южните Родопи, за да ви покажа два автентични конака от онова време – Агушеви конаци и Хаджийските къщи. Едни от най-големите сгради по тези земи през 19-ти век.

Агушеви конаци

Намират се в самия център на село Могилица, до което се достига за около час. Разположени се на 45 км. от хотел Екстрийм Пампорово.

Центърът на Могилица е любопитно място. Там са си направили среща джамия, интересен паметник с голяма дървена лъжица и туристически информационен център, където можете да разберете повече за местните забележителности, а те не са никак малко. В близост са пещерата Ухловица, калето край село Кошница и каньонът Горло. Все места за които ще ви разкажа следващите седмици в блога.

Къде се намират Агушевите конаци?

Стигайки до центъра ще видите и указателна табела, която ще ви насочи да направите почти обратен завой, след който има леко спускане. Там има малко уширение, което позволява паркирането на няколко автомобила. Там се намира и самия подход към Агушевите конаци. (GPS 41.49574, 24.63583)

Входната такса е 5 лева за възрастен и 2.50 лв. за деца, а работното време е от 10:00 до 18:00 през лятото. На входа на този ансамбъл от сгради ще ви посрещне уредничката, която има да ви разкаже много интересни неща за конаците.

Кога са построени конаците?

Те са построени от български майстори в средата на 19-ти век по поръчка на търговеца Сали Агуш, който е българомохамеданин. Агуш ага е бил заможен. Разполагал е с много овце, които са пасли по билата планината, включително на Гърция и Турция. Строял мандри по Беломорието, за да товари на кораби сиренето, което произвежда и да го транспортира по широкия свят.

Като търговец, той е пътувал много и навсякъде, където е бил се стремял да посещава местните забележителности. Каквото е видял и му се е харесало, веднага се превръщало в поръчение към неговите строители у дома. Така се е получила наистина интересна комбинация от архитектурни елементиповлияна от разнообразни стилове. През годините конаците са ползвани не само за нуждите на Агуш и неговото семейство, но и като страноприемница.

Агушевите конаци в по-ново време

С идването на власт на комунистическия режим, наследниците на Агуш били изселени в Русе през 1949 г., когато режимът изземва конаците и прави от тях етнографски музей, част от 100-те национални обекта на България. След 1989 г. конаците отново са върнати на законните им собственици, които вече са пръснати из София, Смолян и къде ли не още. Помещенията на Конаците са празни вътре, но стопаните имат намерението да възстановят отново музея, което ще изисква наистина сериозно финансиране.

Размерите на Агушевите конаци са внушителни – 3000 кв. м. застроена площ. В тях са вложени десетки врати и прозорци. Само кумините са 25 бр. Особен интерес представлява Писаната кула, която е служела за отбрана.

 


Четете още:

🔴 Кой преби учителя от Садово?

🔴 Собственикът на сладкарници "Неделя" за такса "нож": Допълнителните екстри струват пари, в чужбина е същото!

🔴 Водопад Скакля и Вазовата екопътека – историята на една рицарска лю-Бов





Източник: coolt





Коментари

горе