10 млн. зад скандала с наследството на Светлин Русев



Хора, които съсипаха здравето на дядо, сега тормозят семейството ми, казва внукът Иван Тотев

Над 10 млн. не могат да разделят фамилията на големия Светлин Русев и неговите колеги, научи "България Днес". Това е сумата от колекцията на художника, която включва над 200 автори от всички периоди на българското изобразително изкуство и няколко прочути чужди имена.

Колекцията си приживе големият ни художник искаше да покаже на бял свят, но уви... не можа. Подобно богатство рядко може да се види - събрано и наведнъж.

"Не знаем какъв е броят на картините с точност, не знаем и каква е тяхната стойност. Все пак трябва да се разбере и кое от тях е със статут на национално богатство и кое не. Дори ние, като наследници по закон, за да искаме да продадем нещо, трябва да минем през всички процедури, да декларираме смяна на собствеността и т.н.. Тази документация все още не е направена", сподели Ралица Русева, дъщеря на художника.

Междувременно подписка с над 50 имена на известни личности бе изпратена до медиите с отворено писмо, в което те настояват колекцията на Светлин Русев да остане достъпна за широката публика. Подписалите писмото изразяват и опасенията си относно това как ще бъдат запазени творбите на художника.

"Абсолютна интрига! При положение че някои от инициаторите на това писмо са ми се обадили ден-два преди това и не са казали даже и дума, очевидно нещата не са наред", коментира Русева, според която писмото, изпратено и до президента и министър-председателя, е атака срещу нея и семейството й.

Д-р Ралица Русева няма да се откаже да защитава името на баща си

"От кого да се пази колекцията? От нас ли, ние ли сме заплахата?", пита дъщерята на Светлин.

По думите й писмото се представя като подписка, но вътре подписи липсват. Голяма част от посочените хора в него били "за пълнеж" между известните имена.

"Нито съм подписвал подобна подписка, нито съм чувал за нея. Но името ми фигурира там. Срамота са тези караници". Това сподели от своя страна и колекционерът Боян Радев. Освен него според Ралица Русева има и няколко галерии, които не искат името им да се замесва. "Някои от тези хора плачеха по телефона и ми се кълняха, че нямат нищо общо", споделя още Русева.

"Сред инициаторите на това писмо са различни хора с различни цели. Има много имена, които през тези пет месеца се опитаха да сложат ръка на цялата колекция и на нейното управление. Други имат претенции за собственост на част от произведенията", обяснява Ралица Русева.

Трети, по думите на дъщерята на покойния художник, са хора от артистичните среди, които, докато Русев бил жив, са разчитали на него за тласък в кариерата, а някои дори живеели за негова сметка.

Приживе художникът обожаваше работата си

"Те не могат да се примирят с това, че вече по никакъв начин няма да могат да се възползват от баща ми - било то от наследството му, било то от името му. Имахме такъв потресаващ случай с двама от скулптурите, от инициаторите на писмото. В деня, когато баща ми почина, те искаха да ходят в моргата да правят отливка на ръката му, защото трябва да извадят още и още от него", коментира Ралица, която е куратор на изложби.

"Много ми е мъчно, че тормозят семейството ми хора, които съсипаха здравето на дядо! Тези хора му се правеха на приятели, а като почина, се обърнаха на другата страна", сподели пред вестника разочарованието си от близките на дядо си и внукът на Светлин - Иван Тотев. Момчето приживе бе любимо на художника.

Иван Тотев

Според Ралица, леля на Иван, "близки" приятели на баща й никога не са помагали на семейството й, дори напротив - тормозят ги с искания.

"Едни от сдружението, което направи той, искат 100 000 лева, други искат техни произведения да си приберат, да не би нещо да им се случи, върхът на цинизма. След смъртта на баща ми искахме сдружението да се заличи, вместо това те слагат нов член на мястото на татко и го дават за пререгистрация. Седалището е имот наша собственост. След като сезирах главния прокурор, съдът ликвидира сдружението. И после те отговарят в писмо до нас, че в памет на баща ми сами се ликвидират. Освен това бяха сменили имейлите на баща ми - паролите. Подадох сигнал до ГДБОП и слава на Бога, реагираха хората веднага и ми помогнаха. Как не ги е срам, това е наглост!", ядосва се Ралица, която само преди ден е получила и нотариална покана от сътрудниците на баща й - Петьо Танев и уредничката Галина Декова.

"И тези хора искат какво ли не, продължават да паразитират на гърба на баща ми. Ето, казвам, да ми направят един списък и ще им върна подаръците, ако толкова ги е страх, да ми направят опис", обясни разочаровано Ралица Русева.

Иван Русев, скулптор:

Не сме против наследниците!

"Ние сме съпричастни към голямото дело на Светлин Русев, защото той ни осигури периметър на свободно творчество, за което не можем да не говорим. Нашето желание с това писмо е да бъде спазена голямата му воля - тази негова колекция да бъде запазена в нейната цялост. Не сме против наследниците му", сподели Иван Русев, един от учредителите на писмото. Към думите му се присъедини и Ивайло Мирчев, който обясни, че писмото е адресирано към цялата общественост, но и към законните наследници на Русев. "Никой няма основание да претендира за каквото и да било върху тази законност".

Даряваше до последния си дъх

Големият Светлин Русев даряваше до последния си дъх. Малко преди кончината си той подари на родния си Плевен невероятна колекция, после си скъса нервите, докато се осигури подходящ подслон за шедьоврите. А какво би искал да има той в своята колекция? "Аз съм скромен - един Микеланджело, Рембранд, Греко, Гоя и Веласкес, Ван Гог, Нефертити, един Вермеер...", пошегува се човекът, който притежава най-доброто от най-добрите български художници плюс световна колекция, пред "България Днес" в последния ни разговор. Само който е виждал с каква наслада блестят очите му зад очилата, когато вади поредната ценна картина, може да оцени фразата на Богомил Райнов "този странен занаят". Светлин Русев го владееше до съвършенство.



Четете още:

🔴 Инфарктна ситуация с малко детенце пред очите на шефа на полицията в Пловдив (СНИМКИ)

🔴 Проф. Кантарджиев: Не е вярно, че грипът атакува в топло време през зимата

🔴 11 модерни кухненски пердета, които ще преобразят целия ви дом (снимки)





Източник: Днес.БГ





Коментари

горе