Село Жеравна и дървените му Възрожденски къщи. Една жива жарава ще ви стопли с българските традиции! (СНИМКИ и ВИДЕО)



Село Жеравна е уникално място. Неговите Възрожденски къщи са не само много добре запазени, но и уникални по своята красота и изящество. Те са изградени изцяло от масивна дъбова дървения и множеството дърворезби по тях са незаменимо богатство.

Таваните, стените, вратите и подовете дори са с изящни апликации, толкова фини, колкото само един майстор дърворезбар може да ги направи. Най-красивите къщи в селото са тези на знаменития български писател Йордан Йовков и тази на Сава Филаретов. Близо до Жеравна е разположен и град Котел на 12 километра.

Ситуирано в полите на Стара планина на изток, селото е запазило и до днес около 200 автентични дървени къщи от Възрождението. Живота тук тече бавно и сякаш времената на тежките чорбаджийски къщи не са отминали все още. Пъстро тъкани килимчета висят от каменните зидове и ви приветстват. Къщите в селото са около 330 общо, а жителите му не повече от 500. От Петолъчката ви делят само около 30-на километра от село Жеравна.

По уличките тихи..Старите къщи…Ни канят…фото: Sneja Vasileva
Жеравна, фото: Miloslava Angelova

В селото посетете задължително старата църква „ Св. Николай“, къщите музей на Йовков и Филаретов, както и експозицията „История на Жеравна“ и „ Възрожденски бит и култура на Жеравна“. Къщата музей на Руси Чорбаджи също е уникална. Тя ви представя стари български занаяти. Картинната експозиция в бившето училище ще ви представи над 450 творби на български автори.

фото: Цветанова Веси‎
Жеравна
автор на снимката: © Nikolay St. Dimitrov photographer
Жеравна от фб1
автентична къща в Жеравна                              
Жеравна от фб2
автор на снимката: © Evgeni Dinev
Жеравна, фото: Sneja Vasileva

Любителите на фолклора могат да се насладят на автентични песни и танци, както и нестинарство в пределите на местния парк „Добромирци“.

фото: B&D Bitolski – мигове в кадри

Нестинарски танци, 100 каба гайди и Николина Чакърдъкова ще забавляват гостите. Заповядайте!

Стоплете се в жаравата на българските традиции с това уникално видео на Боян Балев!


Четете още:

🔴 Кои цветя вредят на човека

🔴 Стефан Данаилов на 76 - неговата история

🔴 Николай Банев - младши: След като се разсинових от Евгения, баща ми ме прати в ада





Източник: opoznaybulgaria





Коментари

горе