9 урока, които научаваме твърде късно



Отворете сетивата си и научете житейските уроци рано, за да няма за какво да съжалявате един ден.

1. Да започнем от днес и да не отлагаме нещата за утре.

Когато хората искат да се променят те често използват репликата "Ще започна от утре", без да осъзнават силата на днешния ден. Всичко, което правим днес оказва влияние на нашето утре и носи след себе си редица последствия. Да не забравяме, че бездействието днес ще доведе до съжаление утре. Можем да израстнем и да се превърнем в по-добър човек утре, ако правим правилните неща днес.

2. Какво мислят другите е без значение

Никой , който лежи на своя смъртен одър не си мисли: "Иска ми се да се бях притеснявал повече за това, което другите хора мислят за мен." Можем да станем твърде тревожни, ако се фокусираме твърде много върху това какво мислят другите, без да поспрем и да преценим дали техните възгледи имат досатъчно висока стойност.

Хората имат различни възгледи, базирани на личния опит. Може дори да си въобразяваме, че хората  ни съдят, когато те в действителност не го правят. Решението е да спрем да базираме своите решения на мнението на другите, защото то не винаги е от значение. Няма как да станем истински щастливи, докато се опитваме да впечатлим други хора.

3. Може да сме щастливи сега

Човешкият ум е перфектно проектиран да се притеснява за миналото, да е любопитен за бъдещето, а в същото това време не живеем пъноценно в настоящия момент. Може да сте толкова фокусирани върху целите, които искате да постигнаете и да забравите да се наслаждавате на пътуването.

Не е необходимо да „чакаме" щастието. Трябва да бъдем благодарни за всичко, което имаме, а не да позволяваме на това, което не сме постигнали или получили все още, да ни кара да се чувстваме нещастни. Всеки миг е ценен, и всеки ден ви предлага нови възможности да бъдем щастливи.

4. Свързването с другите е в основата на пълноценни отношения

Най-дълбоката радост идва и от връзките между всички нас. Парите, сатуса в обществото, властта и влиянието са само повърхностната страна на щастието. Истинката радост идва от опознаването и комуникацията с хората около нас.

Независимо дали предпочитаме да се сме сред големи групи от хора или избереме уединението с няколко добри приятели, общуването е в основата на изграждането на дълбоки връзки и отношения. Не трябва да позволяваме на живота, или на това, че сме "твърде заети", да ограбят времето ни с близки приятели или семейството, защото пропуснатите мигове не могат да бъдат наваксани. Да се грижим за някого, както и да се грижат за нас, е едно от най-големите преживявания в живота.

5. Свободата идва от приемането на себе си

Много хора прекарват целия си живот в това да се подтискат, да са твърде жестоки към себе си, и да мразят различните аспекти на своята същност. Това е особено безсмислено и пагубно, ако ненавиждаме в себе си неща, които не могат да бъдат променени.

Хубаво е човек да иска да се усъвършенства. Но приемането на това, което сме ще направи този процес по благоприятен и с по-висока степен на ефективност. Трябва да приемаме себе си като човешко същество, с всичките си недостатъци, особености и силни страни.

6. Не трябва да приемаме нещата толкова сериозно

Когато взимате живота прекалено на сериозно, това се превръща като камък, който е вързан за шията ни, и който постоянно ни дърпа надолу.

Отпуснете се и разберете, че животът не е тест, той е едно предизвикателство. Ако го приемеме по-малко на сериозно, можем да се насладим на процеса повече. Нека си позволим да се забавляваме преминавайки през живота и да сме спонтанни и непринудени, както децата, например.

7. Освобождаване от перфекционизма

Не е нужно да имаме всички отговори. Не е необходимо винаги да бъдем прави. Ние не трябва да се стремим към съвършенство - вие дори не трябва да с,е близо до съвършенството. Постигането на напредък е много по-важно, отколкото да искаме да сте перфектни. Всички ние сме толкова различни, че не може да има единен стандарт за съвършенство.

Отказването от необходимостта да бъдем перфектни ни позволява да мечтаем и да рискуваме смело, защото не се притесняваме толкова, ако допуснем грешки. Така можем да се наслаждаваме на успехите си повече, и да градим върху тях, без да осъждаме себе си, за това че не правим всичко правилно на 100%.

8. Да бъдем себе си

Ние всички са родени уникални индивиди, и ние развиваме в себе си различни предпочитания, силни страни, характери.
Най-мъдрите хора разбират, че трябва да живееят с техни собствени ценности, за да бъдат щастливи. Ние трябва да избереме това, което чувства правилно за нас, а не сляпото следваме пътищата на другите хора. Важно е да изградим един живот, който е точно за нас, без значение какво мислят и правят другите. Да сме автентични е единственият начин да изградим наистина пълноценен живот.

9. Животът е кратък

Ако се колебаем да следваме мечтите си, или се остявяме страхът да ни спъва, усещаме несигурност, или ограничаваме нещата в които вярваме, струва си да си напомняме, че не винаги можем да получим още един шанс да направим това, което искаме. Животът е кратък, и имаме само един определен период от време, в което пребиваваме на тази планета. Защо тогава прекарваме целия си живот в отлагане на всичко, за което мечтаем и всичко към което се стремим?


Четете още:

🔴 Целувката на смъртта – подвигът на младши подофицер Илия Вутов

🔴 10 съвета от един монах от Шаолин как да останем вечно млади

🔴 Тибетската гъба и вълшебното действие на кефира





Източник: Gnezdoto





Коментари

горе