Как да си мариновате зеленчуците за скара, за да станат като от заведение, измъкнах рецептата от един приятел- стар кръчмар



Винаги при мисълта за скара във всеки от нас първо изплува мисълта са свинска или пилешка пържола, или въобще за някакъв вид месо, но днес ще използваме скарата за нещо по различно, но в никакъв случай по – малко вкусно.

Рецепта за патладжан със сирене и домат на скара

Необходими продукти:

1 патладжан
1 домат
50 гр козе сирене
2 клонки пресен риган
зехтин
червен пипер
сол

Необходими продукти за маринатата:

8 стръка пресен магданоз
1 чаена лъжица копър
1 чаена лъжица босилек
1 щипка червен пипер
1 чаена лъжица сол
6 супени лъжици зехтин
Половин лимон (сокът от него)

Начин на приготвяне:

Измиваме и нарязваме патладжана на филийки, след което го посоляваме и както знаем от предните рецепти – оставяме за 20 – 30 минути, за да се отцеди горчивия му сок.

През това време приготвяме маринатата като в подходяща купа нарязваме на едро магданоза, добавяме копъра, червения пипер и босилека и разбъркваме като слагаме олиото и солта. След като разбъркаме поливаме с лимоновия сок, който сме изцедили.

Ако съда, в който сме приготвили маринатата е по-голям и удобен може да потапяме в него филийките нарязан патладжан или да подредим патладжана в тава или голяма чиния и да полеем добре с маринатата.

След това изпичаме маринования патладжан върху скара или грил тиган – предварително загрети.

За да приготвим и гарнитурата към патладжана слагаме фолио на скарата или тигана в който печем (с лъскавата страна надолу), поливаме с мазнина и слагаме нарязаното, също на филийки, сирене.

Поръсваме сиренето с червен пипер и поливаме с малко зехтин или олио.

След като сиренето и патладжана са опечени, нарязваме и домата на филийки и подреждаме в чинийка в следната последователност – патладжан, домат, сирене – редим по три пласта като този и накрая декорираме с пресен риган, за да е не само вкусно, но и красиво.

Рецепта за тиквички на скара
Необходими продукти:

4 средно големи тиквички
Извара или сирене, ако го предпочитате

За дресинга:

1 лимон (сокът от него)
4 супени лъжици зехтин
3 стръка копър
3 стръка магданоз
3 скилидки чесън
сол на вкус

Приготвяне:

Измиваме и почистваме тиквичките, без да ги белим и ги нарязваме на лентички – по дължина. След това ги посоляваме и оставяме около час, за да омекнат, а през това време може да приготвим дресинга за тях. За него смесваме в подходящ съд всички продукти, като нарязваме на ситно магданоза, копъра и чесъна.

След това изпичаме на скара или в грил тиган тиквичките и ги подреждаме в чиния. Поливаме с дресинг между тях и върху всяко парченце слагаме по една лъжичка извара или ако предпочитате сирене. Накрая навиваме на рулце.

Рецепта за мариновани зеленчуци на скара
Необходими продукти:

Понеже рецептата ми днес е за зеленчуци на скара, съм подбрала определени зеленчуци, но в никакъв случай не е наложително вие да имате абсолютно същите. Ако сте забравили да купите нещо или пък искате да използвате всички, което имате у дома в момента – то не представлява проблем. Свободни сте да експериментирате със своите зеленчуци както пожелаете! Моите продукти са:

Тиквички
Патладжан
Моркови
Лук
Гъби
Домати
Чушки
Горчица
Соев сос
Чесън
Мед
Копър
Балсамов оцет
Сол
Черен пипер

Количеството на продуктите не е фиксирано, тъй като в тази рецепта всеки ще сготви продуктите, които желае и съответно количеството, което иска.

Начин на приготвяне:

Първо нарязваме зеленчуците по подходящ метод, моите нарязвам като тиквичките, патладжана и морковите са на филийки, а доматите, чушките, и лука – на колелца. Гъбите само почистваме от стеблата и ги оставяме цели.

Копъра и чесъна накълцваме на ситно и смесваме в подходяща купа с подходящо количество горчица, соев сос, мед, балсамов оцет, черен пипер и сол. Така нашата марината е готова, прибавяме и вече нарязаните зеленчуци към нея. Оставяме ги да престоят в маринатата поне един час и след това печем на скара или грил тиган. Така имаме своята порция вкусни зеленчуци на скара. Аз бих настъргала и малко кашкавал, докато всичко е още топло – особено с гъбите си пасва идеално.


Четете още:

🔴 13-годишна роди второ дете от приятел на баща си

🔴 Децата са страшно разочаровани от... 

🔴 Светлана Куюмджиева от "Пловдив 2019": Слави Трифонов няма как да е наел същата сцена





Източник: За Жената





Коментари

горе