Луиза в кожата на Петя Дубарова



40 години след смъртта на Петя Дубарова ще бъде заснет първият игралeн филм, посветен на живота и творчеството на отишлата си без време млада и талантлива поетеса. Сценаристи на лентата са Нели Димитрова и Валентина Ангелова. Продуцент е Николай Урумов, а режисьор Александър Косев. Авторите на "Петя на моята Петя" имат пълното съдействие на сестрата на поетесата - Елица Дубарова. Тя е единствената жива роднина на бургазлийката, след като преди няколко години издъхна майка й.

Талантливата Дубарова ще оживее и на екран

Засега екипът пази в пълна тайна коя актриса ще изиграе Петя Дубарова, останала в българската литература като "слънчевото момиче". "България Днес" узна обаче, че в образа на поетесата ще се превъплъти или Луиза Григорова, или Радина Боршош. Те вече са били извикани на проби за ролята. На кастинг са минали още над 10 млади актриси, като окончателното решение ще се вземе в началото на март.

Луиза е с най-големи шансове да изиграе поетесата

Сценарият е вдъхновен от поезията и личността на Петя Дубарова, но без да разказва дословно живота й. Действието се развива в наши дни. Екипът се стреми филмът "Петя за моята Петя" да бъде готов и монтиран до края на годината, за да може през декември да бъде представен предпремиерно в Бургас като част от събитията, посветени на 40-годишнината от смъртта на поетесата.

37 години след смъртта на Петя преподавателката в НАТФИЗ Нели Димитрова си спомня за нея

Петя Дубарова е едно от най-ярките явления в българската проза и поезия. Родена в Бургас през 1962 г., съвсем малка започва да съчинява приказки, разкази и стихове. Талантът й е забелязан и поощрен от майстора на любовната лирика Христо Фотев. Творбите й са публикувани във вестници и списания, очаква я бъдеще на блестяща поетеса. На 4 декември 1979 г. обаче, ненавършила пълнолетие, Петя се самоубива. Причините и до днес остават неясни и противоречиви - дали е заради нещастна любов, или ранимата й душа не е понесла несправедливо обвинение, че е повредила уред във фабрика, където е на бригада. В загадъчната си предсмъртна бележка, която и до днес остава неразгадана, Петя пише:

"Измамена

Младост

Прошка

Сън

Спомен

Зад стените на голямата къща

Тайна".

"Най-важният въпрос, на който мисля, че намерихме някакъв отговор, е какво би се случило, ако Петя беше жива?", казва сценаристката Нели Димитрова и допълва: "Това ни водеше през цялото време, това ни мотивираше да мислим сюжета и в един момент стигнахме до извода, че тя просто не е мъртва".


Четете още:

🔴 Илияна Раева за новите композиции на ансамбъла: Това е Бродуей (Видео)

🔴 Вижте "Царицата на джебчийките". Тя е от пловдивско село и от рода на кардарашите

🔴 Заплатите на министрите и депутатите скачат между 300 и 370 лева





Източник: Днес.БГ





Коментари

горе