Дърветата, които не бива да растат до къщата ви, защото носят беди и нещастия



Народът вярва, че всяко растение, което имате в двора си, носи някакво значение. Религията на растенията и дърветата в миналото е била много развита.

Доста неща от тогава са останали и днес.

Вижте десетте свещени растения и какво значение имат:





Акация

Акация не е добро дърво и затова не трябва да е в близост до къщата. Рано я наричали нерод (без плод), а пресаждането на акация се смята за светотатство. 

Бор

Борът е характерно дърво за сянка ако сам покълне на гроба или в близост. Ако е умишлено засаден на някое важно място, или ако го е засадила значима личност (цар), тогава става важен и тук се събира народ и се издига в култ мястото. 

Бреза

От нейните клонове са правили метли. Брезата е адско дърво, защото Спасителят го били с клони от бреза. От сухата кора на бреза се правят истински факли, които се палят на Ивановден или на Петровден. От дебело дърво на бреза в началото на пролетта се точи сок, който се пие вместо вода.





Върба

Върбата в убежденията и религията заема важно място. С клонки от върба се удрят деца и възрастни на Лазарова събота и се казва: „да расте като върба“. Глог Вярвало се е, че тоягата от глог е най-мощното средство срещу вампири и зли духове-демони. Цветето и плода на глога в народната медицина се използва за лечение на сърце.

Дрян

Дрянът е дърво, което първо цъфти през пролетта, а последните зрели плодове дава през есента. Дрянът се свързва със здравето и от него се правят сурвачките, слага се в питката за Коледа, правят се ритуали за здрави. На Богоявление на децата се дава да изядат цветче от дрян, за да бъдат здрави.





Черница

Черницата произхожда от Мала Азия, а бялата от Китай. И двата вида имат лечебни свойства и хранителни свойства. Не е добре за къщата, ако корените на дървото минат под къщата защо цяла къща ще умре и ще бъде опустошена. Огромни черници в близост до къщата-значат, че отдавна е опустяла.

Ябълка

„Босилек се дава за аромат, а ябълка от милост“. Ябълката е символ на приятелството и любовта към ближните и често се носи за подарък. Преди Петровден жените не бива да ядат ябълки, за да не им пораснат ябълки в гърлото, като на мъжете. Засаждане и присаждане на различни видове ябълки (леки, ароматни, кисели) означавало задължение и чест. Онзи, който не е присадил плодни дървета, не трябва дори да ги реже. Ябълката е неразделна част от сватбени и религиозни обичаи.





Липа

Липата при славяните е свещено дърво. Липата се засажда далеч от къщата (поне 100 метра) и тя с ароматни цветя освежава околната среда и дава на пчелите добър прашец, а те дават липов мед който е основна суровина за създаване на мед.

Въглищата от липа пречистват водата, а с тях чудесно се почистват зъбите и венците.





Орех

Когато свети Илия гръмне, орехите ще се напълнят с червеи. Орехите са неразделна част от украсата на масата за Коледа и Великден. От плода ситно смлян, в миналото се е правело масло (10 кг ядки за 1 литър масло). Дървото на ореха не е добре да бъде засадено в близост до къщата, както поради корените, така и заради сянката, която пада върху къщата. Не е добре да се седи под сянката на орех. Ако има орех, или черница, всички в къщата умират.


Четете още:

🔴 Извънземна скала цери дископатии и безплодие

🔴 Света Богородица Троеручица лекува болни, дарява рожби на бездетни

🔴 2 лева… за кенеф на къмпинг Смокиня! СНИМКА





Източник: За Жената





Коментари

горе