Хората подведени с новите пенсии



Хиляди хора останаха подведени от управляващите за размера на новите пенсии. След като беше казано, че пенсиите ще нараснат с 10% от 1 юли, а някои обясняваха, че увеличението е с 26%, сега хората получават парите си и виждат, че взимат с около 9% повече, а за някои повишението е дори само с 6 на сто.





Причината за това е гласуваната от парламента схема за вдигане на пенсиите, която беше предложена от правителството в оставка на Кирил Петков.

Индексирането на пенсиите с 10% се отнася не за цялата получавана досега сума, а само за действителния размер на пенсиите. И към така полученият нов размер на пенсиите се прибавят взиманите досега добавки, които от 1 юли стават част от основната пенсия.





Например през юни човек е получил пенсия за стаж и възраст в размер на 568,23 лв., “ковид” добавка от 60 лв. и още една добавка от 11,85 лв., така че общата сума да не е по-малка спрямо декември миналата година, или общо 640,08 лв.





От 1 юли основната му пенсия се увеличава с 10% до 625,05 лв., и към нея се прибавят добавките от 60 лв. и 11,85 лв., което прави общо 696,90 лв. Така увеличението на общия размер на получаваната сума е с 8,9%.


Четете още:

🔴 Кубрат Пулев пусна кръв, загуби с 2 точки от Чисора / ВИДЕО

🔴 Светозара няма Фейсбук, но впечатли с разказ за Холокоста / СНИМКИ

🔴 Остър глад за кадри по морето, дават високи заплати и бонуси





Източник: lupa





Коментари

горе