Пази боже: Защо църквата награди Митрофанова? / СНИМКИ



Българската православна църква в лицето на Старозагорския владика Киприан награди с плакет и грамота руския посланик в България Елеонора Митрофанова, известна със скандалните си изявления по адрес на нашата страна. Наградата й бе връчена днес от митрополита по случай 120-та годишнина от освещаването на храм-паметника “Рождество Христово” в град Шипка. Тридневните тържествата завършиха днес с божествена света литургия в храма, възглавена от Старозагорския митрополит Киприан и Ловчанския Гавриил.





Храмът е изграден от 1885 г. до 1902 г. Инициативата за построяването му е най-вече на Олга Скобелева, майка на легендарния ген. Михаил Скобелев, и на бившият руски посланик в Цариград – граф Николай Игнатиев. За целта се организира огромна дарителска кампания в Русия, а от българска страна е предоставена безвъзмездно земята, където да се извърши строежа.





Манастирът остава руски до 1934 г., когато съветското правителство го предоставя на България. През 1970 г. храм “Рождество Христово” е обявен за исторически паметник на културата. В криптата на църквата лежат кости на към девет хиляди руски войници, дали живота си в Руско-турската освободителна война.





Старозагорският владика Киприан награди и разцелува руската посланичка Елеонора Митрофанова

Наградата, връчена на посланик Митрофанова, обаче идва в момент, когато Русия засилва офанзивата в Украйна и провежда незаконни референдуми за присъединяване към Федерацията в четири района на Украйна, контролирани от Москва и проруските сили - Луганска, Донецка, Херсонска и Запорожка области.





На този фон изглежда странно решението на БПЦ и в частност на Старозагорската митрополия да бъде награждаван висш руски дипломат, който представлява страна, водеща реално война спрямо независима държава. Митрополит Киприан пък с усмивка разцелува посланичката, която неведнъж е проявявала високомерие към българския народ.

Самата Елеонора Митрофанова присъства на тържествата в Шипка в компанията на Румен Петков. Тя участва и в литургията в храма със златните кубета, не пропусна да се фотографира с митрополитите Киприан и Гавриил и с рускини, дошли на поклонение в Шипченския манастир и в българските православни светини.





Същевременно Епархийският съвет на Старозагорска митрополия награди с орден Св. ап. Карп I-ва степен за особени заслуги към Старозагорска епархия и по повод годишнината президента на Република България Румен Радев, Симеон Сакскобурготски и проф. Мария Нейкова, понастоящем областен управител на област Бургас.





Специална благодарност бе изказана на бившия Старозагорски владика Галактион и на кмета на Казанлък Галина Стоянова за опазването на храма, както и на бившия премиер Бойко Борисов, при чието управление в периода 2020-2021 г. бяха отпуснати 4,6 милиона лева за църковни ремонти в района на град Шипка, включително и 1,6 милиона лева за ремонт на 53-метровата камбанарията на черквата "Рождество Христово", благодарение на който днес отново зазвъняха в хор 17-те й камбани, както и най-голямата, която тежи 11 643 килограма.





Удари ги слепият звънар Дечко Гарбатулов. През ноември той ще навърши 75 години, 56 от които редовно бие тези камбани. "Вече подготвям заместници", сподели бай Дечко, който се похвали, че има кръстена на него внучка - Далия, която живее във Франция.

В словото си митрополит Киприан подчерта, че храм-паметникът „Рождество Христово“ олицетворява победата на православната Христова любов. „Бесилки, мъчение и клане са средствата, които поробителят използва, за да унищожи вярата на народа ни и с това да претопи българското самосъзнание и достойнство. Със словата „Свобода или смърт“ хиляди наши единородни братя и сестри приемат насилствена смърт, за да предадат напред на поколенията живеца на спасителната ни вяра.





Колко мъка е трябвало да изтърпят българските майки, когато са ги разделяли от чадата им, за да ги направят еничари, или са ги убивали пред очите им. Колко ли изстрадали майки са видели посичането на децата им, в окървавено от мъка сърце и уморени от сълзи очи, но не са предали вярата си, защото народът ни има достойнство и съхранен православен дух", заяви владиката.





"Именно тези мъки и стоицизъм проявен от предците ни, привличат състраданието на православните руси, с чиято помощ идва свободата, изпълнявайки на дело думите казани от Спасителя ни „Никой няма по-голяма любов, от тази да положи душата за своите приятели“ /Йоан 15:13/. И неслучайно, в речта си при освещаването на храм, блаженопочиналият Старозагорски митрополит Методий Кусев казва: „Този храм-паметник е изражение за висшата християнска любов…., и ето за това, събитието е с вековечно значение, за съдбата на нашия народ, както и за православието“, допълни владиката.





"И кога облаците закрият внушителната 53-метрова камбана, сняг покрие светата обител и монаси тихо шепнат своите молитви към Бога, нека всички поколения си спомнят за тежките битки на връх „Св. Никола“ (сега връх Шипка), независимо от обстоятелствата, които ни съпътстват в съвременния ни делник, защото паметта им ще бъде вечно жива, а ний монасите в тоз прекрасен манастир ще се молим за упокоение на техните души.





И кога забият знаменитите 17 камбани и 12-тонната камбана огласи красивата Розова долина, нека всяко българско сърце се обърне към т. нар. „църква със златните кубета“ и шепнешком промълви „Бог да прости всички паднали за освобождението на България.“, а за всичко друго Бог ще ни въздаде. Вечна и блажена да бъде паметта и на онези, които с труд и знания, упоритост, и постоянство изградиха този величествен храм, и целия манастирски комплекс, превръщайки ги в знаково място, както за молитва, така и за поклонение", каза още дядо Киприан.





Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил прочете поздравителния адрес от името на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит, в който се изтъква ролята на родната Църква като пазител на вярата, традицията и живата памет, а също и съдействието й за изграждането на внушителния храм-паметник, който е символ на искрена благодарност и почит за падналите на бойното поле.


Четете още:

🔴 Първи снимки на помляното "Порше", свидетели са чули покъртителен разговор след катастрофата! / СНИМКИ

🔴 Вълна от pycнаци с добри финансови възможности тръгва към България, цените на наемите скачат нагоре

🔴 Методи Каримов построил храм в овощната си градина в Крайници на място, посочено му от Богородица, с Ванга му показват насън внука Божидар о





Източник: lupa





Коментари

горе