Колело за богати, или как в гараж се роди световно изобретение



Преди 2 г. варненецът Галин Бонев е безработен. Стои в личния си гараж и човърка велосипед. По образование е счетоводител, техниката му е хоби. Жички, джанти, гуми... ровичка и въображаемо конструира. Целият е в смазочно масло, кварталните котки се плашат... Галин човърка, чертае, плюнчи отвертки и моливи... Две години по-късно 36-годишният варненец е автор на уникален велосипед - електрически, с вградена в дървена рамка батерия. По света има много електрически велосипеди, има и с вградена батерия, но няма друг, при който батерията да е вкарана в дървена рамка. Алуминият и стоманата са за масите, дървото е за специални хора. Във варненския гараж се е родил уникален продукт, устремен към най-богатите хора на планетата.

В началото е развалено колело

Галин никога не е имал вземане-даване с велосипеди. Чете специализирана литература, конструирал си е мебели, изработвал е малки домашни уреди - това му е досегът с техниката. Възпитаник е на варненската Математическа гимназия, после и на местния Икономически университет. Кариерата му се развива блестящо - още като студент е назначен в счетоводна къща, после е одитор в "Делойт енд Туш". След 6 г. изкарва още 6 в един от най-големите холдинги у нас - "Петрол". Изкачва се до шеф на отдел. През 2014 г. има трусове в компанията (скандалът Събев - Ершов), стига се до съкращения. Галин напуска сам. Чувства се преситен, за 12 г. е изкачил високо стъпало във финансовия сектор - за да продължи, трябва да се премести в чужбина. Не иска. Има друго на ум и сърце.

3-4 години по-рано той започва да ходи на работа с колело. Слага костюма, яхва велосипеда, обаче на отиване, а и най-вече на връщане, тъй като живее на баир, се изморява. Купува си комплект батерии и превръща механичния си велосипед в електрически. Батериите се продават в магазините специално за целта, монтират се върху стандартни велосипеди, но на Галин му се случва какво ли не с тях - чупи вилка, пада жестоко, троши се държачът на батерията, после и багажникът, до който е монтирана... Висят кабели, джаджи се търкалят по земята... - неизпипана работа. Тогава Галин решава да превърне проблема си в бизнес - да направи безопасно, удобно, функционално и красиво електрическо колело. Първоначално батериите са скъпи, а и тежки. Докъм пролетта на 2014 г. обаче поевтиняват, компонентите се усъвършенстват, световният пазар на електрически колелета започва да бележи ръст. В България производството на този продукт едва стартира - ниша има. Драмите в "Петрол" съвпадат с този период, Галин дава живот на идеята.

Проба-грешка

"Започнах лека-полека да тествам различни технологии - мотори, батерии, рамки, търсех директно производителите. Електрическите компоненти набавях от Китай, механичните - от българските фирми. Инвестирах лични спестявания и цяла година сглобявах - разглобявах, проба-грешка...Целта бе да направя електрическо колело, което на мен да ми харесва", казва Галин. Работата му спори, на 7-ия месец вече продава. Все още не готови колелета, а електрифицирани стандартни - по указания на клиента (къде да сложи мотор, батерия, каква мощност, баланси, безопасност, външен вид...). Разбира се, и на него да му харесва. Галин прави и специализиран сайт за реклама, клиентите са отзоват още чрез обяви, препоръки на познати.

Постепенно принципът проба-грешка дава резултати, а негов приятел вижда хляб в начинанието и инвестира пари. Така през лятото на 2015 г. младият варненец вече произвежда няколко модела електрически колелета, клиентите се разширяват. Технологията на производството е такава, каквато на всички велосипеди в България - внасят се части (най-често китайски, а също японски, тайвански, германски), сглобяват се. Всеки отделен елемент е от различен доставчик. Галин намира производителите чрез интернет или на международни изложения. Танцът между електроника и механика е фина работа, младият мъж се специализира изключително върху композирането й. "Важно е как клетките на батерията ще се подредят според формата, нужна за дизайна на колелото. Капацитетът пък се съобразява с мотора. Изчисляват се и допълнителни компоненти - например спирачни сензори", описва част от дейността си Галин. Водещата му идея е, че електрическата енергия не трябва да отнема усещането на ездача, че кара точно колело - не мотор, а колело.

За кратко време, някъде в периода 2014 г. -2016 г., у нас и по света търговията с електрически велосипеди се увеличава. Обяснимо е - трафикът и задръстванията в градовете нарастват. Електрическите велосипеди действат на принципа на стандартното въртене на педали, съчетано с подаване на енергия при предварително настроени от ездача параметри - въртиш малко, движиш се бързо и много. Притежават доста предимства спрямо автомобилите, мотоциклетите от нисък клас и стандартните колелета (бързо придвижване в градовете, драстично по-евтин разход, не костват данъци, не шумят, не замърсяват, скорост до 25 км в час, 60-70 км средно пробег с едно зареждане...). Логично след всичко това се появява клиентела (предимно бизнесмени - цената е 2500-3000 лв. на бройка - придвижващи се в градовете, с еко лайфстайл). Клиентела има и при Галин, тя му води втори съдружник.

"Нещо от нас, нещо само за нас"

"Близък съм с дърводелец, който цял живот се занимава с изящни дизайнерски мебели. Знаейки какво може той да направи с дървото, реших и ние да сътворим нещо - мащабно, уникално за света", казва Галин.Така се ражда идеята за електрически велосипед с дървена рамка и вградена в нея батерия. Дървото е стил, елегантност, бижу за ценители, но трудно се поддава на опитомяване в съчетание с механика и електрически заряд. Подобно изобретение няма в света, истинско предизвикателство за всеки откривател.

Изобретението се ражда в същия гараж, в който Галин творчески е започнал да преподрежда живота си. "Започнахме някъде в началото на 2015 г., три месеца седяхме и умувахме. Трябваше да измислим компактна батерия, която да вградим елегантно в дървената рамка и да е с достатъчен енергиен капацитет за пробег от около 50 км. Тогава и сега не съществуват готови решения за целта. Батерията се състои от презареждащи се литиево-йонни клетки с висока концентрация на енергия в единица обем, както и от и електронна платка, която управлява процесите заряд и разряд. Тъй като клетките са взривоопасни, трябваше да внимаваме изключително с подбора и техническата им съвместимост с двигателя, както и с качеството и настройките на платката. Пресмятахме милиметър по милиметър, имахме една-единствена възможност за конфигурация на клетките като брой и подредба. Електрониката трябваше да се направи специално за нас", описва процеса Галин. Затова в рамките на месеци с производителите тече следната комуникация: "Казвам му, искам такава и такава батерия. Той отвръща - не може. Защо не може, казвам, искам я, пробвай... Прави я донякъде, обаче нещо друго не ставало. Може, бе, пробвай, питай-разпитвай...".

Галин и дърводецелът пускат пробен модел,

после втори... Изчистват формата на дървото, производителят и той успява. В крайна сметка се получава най-добрата батерия, интегрирана към най-добрия мотор, "приютена" в елегантна рамка, измислена специално за тях... Дървото в средата е еластичен ясен, повърхността е пурпурно сърце (тропическо, метеорологично устойчиво). Ражда се наистина единствено по рода си бижу, на стойност.... 9000 евро.

Така от скромния варненски гараж е полетяла и се е сбъднала своеобразна американска мечта, с мащабен инженерен принос и от бизнес значение. "Бебето" на Галин е едва на няколко месеца, но вече има запитвания от чужбина, където са клиентите на подобни луксозни стоки. Пазарът е перспективен, в момента всяко четвърто продадено колело в Германия и Холандия е електрическо, тенденциите до 5 години са за всяко второ. В Швейцария покупка на такива велосипеди се субсидира. Бутиковите стоки първоначално се промоцират на изложения, а колелото на Галин вече бе оценено това лято на германското "Евробайк". Класирано бе на финалната фаза, предизвика голям интерес на публиката. Оценено бе у нас - в София крадци задигнаха прототипа.

Рядко в България подобни позитивни истории добиват публичност. Дали не се случват, или просто медиите не ги откриват? Верният отговор струва 9000 по 9000 евро.


Четете още:

🔴 Работодатели искат държавата да закрепости студентите у нас

🔴 Хороскоп - Стрелецът улучва целите си

🔴 Швеция връща казармата





Източник: СЕГА





Коментари

горе