Спомен за дядо Добри – светецът от Байлово (Видео)



Преди една година земния си път завърши човекът, който много наричаха „Светецът от Байлово“ – Дядо Добри. На този ден отново десетки се събраха да почетат паметта му, а спомен от първо лице на последният му изповедник Протойерей Серафим Янев ни напомня, че мисията на Дядо Добри беше да ни накара да се върнем към вярата в Бога. Добрият старец не е искал материални блага или слава за себе си, а спасение за хората, пише Нова Варна.

Този човек неслучайно измина пътя си не просто да събира средства, а да ги даде на църквата, за да покаже, че точно там е мястото, където можем да намерим спасението, не само вечния, но и земния живот. Това, което правеше, е да накара хората да бъдат милостиви, за да може и Бог да бъде милостив към тях. Излезе филм, книги, които нямат общо с Дядо Добри, сега се прави паметник на доброто и ще бъде с Дядо Добри. Всички, които идваха при него, не просто наставляваше да бъдат хора, а да обичат Бог.

Неразбираем беше за нас и за хората тук в Байлово като човек, който си е оставил семейството и тръгнал да проси за църквата. Два пъти обраха къщичката му и са взели пари, които е събрал – той се чувстваше виновен за това, че не е успял да предаде хорската милостиня в църквата. Дядо Добри непрестанно ни говореше за Господ. Неговата мечта в последните годин беше да бъде при Бога. През неговия живот много от нас взимаха пример, спомня си отец Серафим. Мисията на Дядо Добри беше българите да се върнат към вярата и да тръгнем към Бога. Да оставим ни води неговата вяра и любов към Бога, така ще го почетем, призова протойерей Серафим Янев.


Четете още:

🔴 Д-р Тулио Симончини: Кленов сироп и сода бикарбонат лекуват рака

🔴 Сестрата на Стоичков се трепе като шивачка за жълти стотинки

🔴 Внучка на ексромски кмет спечели престижен конкурс по математика в Италия





Източник: Petel





Коментари

горе