Виктория и нейната арфа - 50 килограма в крехки детски ръце



В разгара на лятото, докато повечето ученици бяха на море, двама млади българи спечелиха награди в международни музикални състезания.

20-годишният пианист Емануил Иванов заслужи приз в един от най-трудните конкурси в света - “Феручо Бузони” в Италия.

Седмица след това събитие, почти в края на август, 15-годишната Виктория Маркова от музикалното училище в София се завърна също от Италия, спечелила

втора награда в

престижния

международен

конкурс за

изпълнители

на арфа в

град Салуцо

След още няколко седмици Виктория бе избрана измежду 500 арфисти от цял свят да представлява младата генерация от България на Световния арфов конгрес в Кардиф, Уелс, през 2020 г.





Толкова интензивна творческа дейност на такава крехка възраст не е изключение. Музикантите по принцип започват заниманията си от ранно детство.

Но арфата все пак е особен инструмент. Може да е много красива и да произвежда неземни звуци, но е доста тежка. Музикалното училище притежава една малка арфа без педали за деца, която е значително по-лека. Инструментът, на който Виктория вече свири, тежи обаче около 45-50 килограма. А по време на изпълнение тя го навежда към себе си.

Виктория Маркова СНИМКА: Румяна Тонева

“Не е невъзможно за дете на 15-годишна възраст, но все пак овладяването на този музикален инструмент е дълъг и постепенен процес”, казва учителката на Виктория в музикалното училище Кохар Андоян.





Естествено, в музикалното училище нямат цял клас само за арфа. Малкият инструмент без педали отскоро позволява заниманията с арфа да почнат още от 7-годишна възраст, затова приемат в първи клас по двама ученици. Те продължават, но в пети клас има допълнителен изпит и често идват нови деца. Колко ученика ще се обучават, зависи от годината, например в класа на Виктория с арфа са четири деца.

Арфата е красив, но много деликатен музикален инструмент с фина механика, поради което изисква и много специални грижи. Тя е скъпо удоволствие, защото поддръжката ѝ не е никак евтина. Например трябват непрекъснато струни, буквално се сменят на всеки 6 месеца. Най-добре е да се свири с кожени струни, но в музикалното училище използват найлонови, които са по-здрави, в противен случай ще разходите ще нараснат много. Повечето ученици нямат арфи по домовете си и се упражняват на училищните по специален график.

Най-големият разход за една арфа обаче е самото ѝ закупуване. Това е може би най-скъпият инструмент в симфоничния оркестър, освен ако, разбира се, някой цигулар не свири на истински Страдивариус. Класическата арфа с педали в зависимост от марката

може да струва

между 18 и 20

хиляди евро,

и то за среден клас инструмент. Иначе има и арфи, чиято цена може да доближи и дори да прехвърли 50 хиляди евро.

През септември музикалното училище стартира кампания за набиране на средства за закупуване на нова арфа. Тя се организира с подкрепата на неправителствената организация Сдружение “Ранно пиле” и целта ѝ е да се наберат чрез диемеси и доброволен труд даренията. Кампанията ще трае една година.

Като музикален инструмент арфата съществува от дълбока древност, макар и не в сегашния си вид. Орфей например винаги се изобразява с лира, което е вид арфа.





Сегашният си вид арфата дължи на Мария Антоанета, за която са създадени и много произведения. Макар и подходяща за солови изпълнения, арфата е задължителна за симфоничния оркестър, а в много опери и балети е направо незаменима и често композиторите включват в партитурите по две арфи.

Кохар Андоян СНИМКА: Румяна Тонeва

Виктория е облагодетелствана в случая, защото има вкъщи арфа и може да се упражнява. Тя е започнала да свири от малка. Първоначално учи пиано, но на 10-годишна възраст е спряла усилените занимания с него и се е захванала с арфата.

Свири

между 2 и 3

часа дневно,

а при подготовка за състезание или изпит и много повече. С напредването на обучението ѝ материалите, по които се готви, стават все по-сложни и трудни и арфата изисква все повече време.

Италианският конкурс, в който участва Виктория, се организира от италианската асоциация на арфистите. Виктория се е състезавала в категорията за деца до 15-годишна възраст.





Връзката с конкурса е направена неслучайно. “Днес благодарение на интернет имаме много информация за всякакви конкурси. В случая председателката на италианската асоциация на арфистите Емануела Еспозити идва няколко пъти в България, за да провежда майсторски класове, и от нея разбрахме за конкурса”, разказва Андоян.

Виктория се е явявала досега на конкурси в България, Сърбия и Словения. Италианският обаче е бил на много високо ниво, ако се съди по конкуренцията. В това издание са се включили музиканти от 24 страни. Имало задължителна пиеса – произведение по избор от сборник с 6 пиеси на италиански композитори и 8 минути свободна програма. В нея Виктория си избрала соната от Доменико Скарлати.

На другите конкурси, на които е била, след края окачали някъде писмено резултатите. Тук обаче ги събрали в залата и почнали да четат победителите. Виктория била

изключително

изненадана от

своето класиране,

като имала предвид, че в конкурса било пълно с представители на Китай и Южна Корея, които настъпват навсякъде по световните сцени. Те показали много добри технически възможности, което не е чудно - нямат равни в нещата, които изискват трудолюбие и упорство. Но в случая били и много музикални.


Четете още:

🔴 Пазете се от тези храни – докарват рак

🔴 Погребват заедно 5-годишната Йоана, брат й Ники и техните баба и дядо

🔴 Отново да се влюбя във тебе





Източник: 24 часа





Коментари

горе