Няма мърдане в София: Камерите снимат и чатещите в колите шофьори!





Затягат контрола над недобросъвестните шофьори в София. Над 200 допълнителни камери ще засичат за нарушения в района на светофарите, като това ще стане с включване на камерите на Столичната община към системата на КАТ, което ще стане до седмица.

Така за всяко нарушение като минаване на червено, неправилни маневри и говорене по телефона без хендсфри ще се съставят фишове.

Сега част от устройствата, монтирани на възлови столични кръстовища, следят само за каране в бус лента и следят трафика.






"Идеята е да се получават електронно информацията, без забавяне, с установяване на нарушенията. Било то бус лента, червен светофар, неправилно завил водач или нещо друго. Веднага да отива в Центъра за управление в МВР и директно да се изпраща уведомление до нарушителите", коментира пред Нова тв Кристиян Кръстев, зам.-кмет по транспорта.






Чрез камерите по светофарите ще се следи и за неправилно паркиране.

"Целта е да обръщаме внимание, да санкционираме водачите, които уж спират за малко, паркират на основни пътни булеварди , точно където се движи градският транспорт , причиняват огромни задръствания, изнервят водачите, намаляват видимостта", посочи още Кръстев.






По данни на КАТ именно намалената видимост около пешеходните пътеки е причина за броя на тежките катастрофи с пресичащи.

"Над 1000 произшествия са настъпили в цялата страна с пешеходци… 73-ма пешеходци са загубили живота си", посочи Росен Рапчев от Държавната агенция за безопасност на движението.

В 15% от случаите жертвите са от столицата.


Четете още:

🔴 Пенсиите се вдигат средно със 181 лева без "трите златни години"

🔴 Младоженец вдигна сватба в Пловдив, спечелил булката на карти

🔴 Ето защо в България се мълчеше за Чернобил





Източник: glas





Коментари

горе