Как да разберем дали страдаме от липса на витамин D  





Учените казват, че дефицитът на витамин D, който е от особено значение в контекста на пандемията на коронавируса, е широко разпространен и повечето хора дори не подозират, че страдат от това.





Витамин D е може би най-важното хранително вещество, от което тялото ви се нуждае, за да остане здраво и в добра форма през сезона на бушуващи инфекции. Много експерти заявяват, че той укрепва имунната система, осигурявайки способността ѝ да се бори успешно с вируси. От своя страна дефицитът на това вещество е свързан с редица здравословни проблеми. Така че изследователите са открили връзка между дефицита на витамин D и вероятността от по-лоши резултати при пациенти, хоспитализирани с коронавирусна инфекция. Как да разберете дали имате дефицит на витамин D?





Според лекарите ниските нива на витамин могат да се проявят от следните нарушения: болки в костите и гърба, умора, депресивни състояния, косопад, обостряне на астма, тенденция към сърдечносъдови заболявания. „Недостигът на витамин D може да възникне по различни причини, вариращи от твърде малък прием на витамина до неспособността на организма да го усвои. По този начин тя може да бъде провокирана от недостатъчна консумация на определени продукти (зърнени храни, млечни продукти), лек престой на чист въздух, стареене и намалена бъбречна функция, затлъстяване, живеещи в силно замърсени райони“, казват експертите.





Можете да увеличите нивата на витамин D естествено. Един от най-добрите начини е да включите храни, богати на него, в диетата си. Такива са: мазна риба и морски дарове – риба тон, скумрия, скариди, сардини,гъби, жълтъци, сирене. Можете също да увеличите количеството чрез повече стоене на слънце.


Четете още:

🔴 Защо не трябва да оставяте мръсни чинии в кухнята и за една нощ

🔴 Каланхое– чудно цвете и лекарство / СНИМКИ

🔴 Знам, че мъжът ми изневерява със сестра ми, но си мълча, за да не загубя и двамата





Източник: Ретро





Коментари

горе