Първи признаци на инсулт при жените



Знаем колко опасно е състоянието преди, по време и след инсулт.

Знаем и какви последствия носи то. Способността да се разпознаят сигналите на инсултa може да спасят човешки живот.

При навреме разпознатия и лекуван инсулт са налице по-малко последвали увреждания. Ако има възможност за оказване на медицинска помощ в първите от 3 до 5 часа след началните симптоми, негативните ефекти и щетите от инсулта ще бъдат минимални, пише zdravotvet.ru, предаде lekuva.net.





Някои може да попитат „защо при жените и каква е разликата?“. Разлика има, и тя най-общо е в различните реакции и отговори при различни състояния на женския и мъжкия организъм.

Инсулт – това са внезапни смущения в кръвообращението на мозъка. Инсулт може да се дължи на спазъм, блокиране или скъсване на един от съдовете на мозъка. Преди време от инсулт можеха да се притесняват хора над 60 години. Сега проблемът е, че от инсулт могат да увредят здравето си, или да загинат, и по-млади хора.

Ето седем предупредителни смущения в работата на тялото преди инсулт. Някои от тези симптоми се появяват самостоятелно, при други хора те са комбинирани.

1. Високо кръвно налягане

Ако сте склонни към хипертония, винаги трябва да имате едно на ум. Както и задължително да наблюдавате редовно стойностите на кръвното.





2. Недостатъчно гъвкав врат

За да пробвате дали всичко е наред с вашия врат, опитайте се да докоснете гърдите с брадичка. Ако вратът остава схванат, ако е налице главоболие и световъртеж – веднага се обадете на лекар.

3. Изтръпване на дясната или лявата страна на тялото

Изтръпването може да засегне както само ръката, така и само крака. А може и крака, и ръката – едновременно. Загуба на усещане, мравучкане, намалена телесна температура – това е сигурен знак, че нещо не е наред.





4. Силно главоболие

Всеки от нас е изпитвал силно главоболие. Безпричинна болка във фронталната, темпоралната или тилната част на главата може да предупреждава за инсулт.

5. Проблеми със звука или картината

Шегата настрана! Много лекари съобщават, че пострадали от инсулт пациенти са игнорирали симптоми като размазване на онова, което виждат. Същото е положението и с неспособността да се постигне съсредоточаване върху даден обект. Приглушената или липсваща чуваемост също е повод за притеснение.





6. Нарушение в говора

Можете да говорите несвързано и без дори да забележите. За да се тествате, опитайте се да напишете SMS. Текстовите съобщения ще бъдат с абсолютно безсмислено съдържание в началото на инсулта.

7. Некоординираност

Нестабилна походка и неспособност да се справите и с малките предизвикателства при ходенето – сериозна причина да изпаднете в истерия!

Ако все пак имате някакви съмнения, ето един бърз тест, който може да направите.

– Усмихнете се. Половината лице ще бъде неподвижно.

– Опитайте се да вдигнете ръце нагоре. Слабостта в мускулите няма да ви позволи.

– Изплезете език. Трудно ще успеете, ако инсултът вече е започнал.

Накрая трябва да признаем нещо много важно. Симптомите, които изброихме, не се появяват и не са типични само за жените. Тях ги има и при мъжете в прединсултно състояние. Но една голяма, една притеснително голяма част от жените са склонни да игнорират половината от тези симптоми, и да решат, че нищо им няма.





По отношение на болката и здравните неразположения жените са по-силната половина от човечеството. Те не само имат по-висок праг на болка, но са и леко безотговорни към собственото си здраве. Ето защо тази статия е предупредителна и акцентира предимно върху вниманието от страна на жените.

Запомнете тези признаци! Наблюдавайте себе си и любимите хора, и веднага се обадете на бърза помощ при съмнения или опасения за инсулт!


Четете още:

🔴 Гадно, ама от сърце

🔴 Слави Трифонов: Идват избори, фалшът и приказките за шарани отново са пуснати

🔴 В ПАМЕТ НА БОЯН ПЕТРОВ – алпинистът, зоологът, пещернякът, природозащитникът, общественикът





Източник: dunavmost





Коментари

горе