Бургаският съд отказа на Турция правна помощ за нашите граничари: Това ще накърни суверeнитета на България



Районният съд в Бургас отказа да изпълни съдебната поръчка на Турция за ново изслушване на Михаил Цонков, Николай Костов, Николай Петков и Живко Петков за смъртта на турски рибар.

Мотивът на съдия Петя Георгиева е, че подобна поръчка би накърнила суверeнитета на България. Освен това ще се наруши и правото на четиримата да не бъдат съдени два пъти за едно и също престъпление. Магистратът напомни, че вече е изтекла абсолютната погасителна давност и по трите обвинения, които Турция отправя.

Те са за причиняване на смърт по непредпазливост, леко нараняване и увреждане на чуждо имущество. По-рано днес адвокатите на четиримата представиха пред съда цялата история по казуса, който е от април 2008 год. В материалите са дори и експертизите, които доказват, че инцидентът е станал в български териториални води.

Сред доказателствата са и делата срещу оцелелите бракониери, които са осъдени условно, за това че са нападнали граничните полицаи при изпълнението на служебните им задължения. Въпреки отказа за изпълнение на поръчката обаче, в турския град Къркларели вече е насрочено дело срещу българите. Процесът трябва да започне на 12 март следващата година.


Четете още:

🔴 Първи признаци на инсулт при жените

🔴 Гадно, ама от сърце

🔴 Слави Трифонов: Идват избори, фалшът и приказките за шарани отново са пуснати





Източник: gramofona





Коментари

горе