Енергетици спасяват кораба "Радецки"



Сдружение „Енергийно бъдеще за България” инициира благотворителна кампания за съхраняването на националната светиня - кораба „Радецки”. Всяка година, преди да възобнови плаванията си, параходът трябва да премине задължителен технически преглед, извършван от контролния орган „Речен надзор-Лом”. При извършена инспекция на 7 март 2018 г. изрично е записано, че на кораб „Радецки” трябва да се извърши доков преглед в кораборемонтен завод до 7 април 2019 г. В противен случай ще се преустанови дейността му като плавателно средство. Необходимата сума за прегледа и ремонта на кораба е около 250 000 лева. До момента кампанията е получила подкрепа от министър-председателя Бойко Борисов, от Националния исторически музей, както и от редица юридически и физически лица.

Копието на легендарния параход се намира на пристан в района на Козлодуйското пристанище. Корабът-музей „Радецки” е с национален статут, създаден да съхранява за поколенията историята и безсмъртния подвиг на Христо Ботев и неговата чета. Построен е в Русенската корабостроителница.

Средствата събрали 1 200 000 български деца през 1966 г. по случай 90-годишнината от смъртта на Христо Ботев. Репликата е на базата на парния влекач „Пловдив“ - построен в корабостроителницата „Обуда“ през 1951 г., като са ползвани стари чертежи, снимки и спомените на 84-годишния Йожеф Кирали - бояджия на оригиналния параход.

Уважаеми българи, обръщаме се към вас с апел всеки да дари каквото сума му е възможна, за да съхраним единствения пътуващ кораб-музей в Европа и най-големия български символ, който пази жива героичната история на великия Христо Ботев и неговата чета. Това е част от призива на Сдружение „Енергийно бъдеще за България”, с председател бившият директор на АЕЦ „Козлодуй“ Александър Николов.

Средства ще бъдат набирани до националния празник на страната - 3 март. С цел максимална прозрачност и строга отчетност дарения ще се приемат само по банков път:

ДСК Банк ЕАД

ЦЧБ, гр. София, ул. „Московска” № 19

IBAN: BG23STSA93000024648152

BIC: STSABGSF, Сдружение „Енергийно бъдеще за България”

Оригиналът

Оригиналният австрийски параход "Радецки" е построен през 1851 г. в завод „Обуда“-Будапеща, тогавашна Австро-Унгария. Бил е собственост на първо привилегировано имперско и кралско дунавско дружество. Извършвал е редовни рейсове по река Дунав между пристанищата Галац и Оршова. Носи името на фелдмаршал Йозеф Венцеслав Радецки, словак по произход, чийто бюст и до днес се намира на носа на кораба. Параходът "Радецки" е паметен за българската история. С него четата на Христо Ботев преминава Дунав от Румъния в България на 17 май 1876 г., за да се включи в Априлското въстание. Параходът е използван до 1918 г., а през 1924 г. е бракуван и унищожен.

Директорът на парахода-музей Людмила Дамянова:

Наш дълг е да запазим светинята

"); } else { document.write(" "); }

Историкът Людмила Дамянова е родена в Козлодуй. Средното си образование получава в най-старата гимназия в града - СОУ "Христо Ботев", а през 2001 г. завършва висше образование в Софийския университет със специалност "История". От 2003 г. до днес заема длъжността завеждащ филиал на Националния исторически музей "Параход Радецки" - гр. Козлодуй.
--------------------------------------------

- Г-жо Дамянова, разкажете за дейността на кораба-музей "Радецки".

- Кораб-музей "Радецки" е създаден през 1966 г. благодарение на най-голямата и до момента национална кампания в нашата българска история. Тогава 1 200 000 български деца събират огромна сума и корабът се построява в русенската корабостроителница. Благодарение на тези тогавашни деца го имат днешните деца. Кораб "Радецки" е най-добрият и жив символ, свързан с историята и героичната гибел на войводата Христо Ботев и неговата чета от 205 души българи. И до ден днешен това е мястото, което най-добре разказва за героичната частица от нашата българска история. Радостното е, че с всяка изминала година интересът към тази наша светиня и броят на ученическите групи се увеличава, като за 2017 г. с кораб "Радецки" имахме 50 плавания, а за 2018 г. - 64. Отделно са групите само за разглеждане и посещение, които идват при нас в Козлодуй, за да го видят и да се запознаят с неговата история, така че наш дълг е да го запазим. Увеличават се и двойките, които предпочитат именно тук да сключат граждански брак. Корабът-музей се използва активно и за различни семинари, както и в рамките на годишните Ботеви тържества в Козлодуй. Той работи с постоянно назначен екипаж от 6 души. Имаме двама капитани, двама механици и двама моряци, които са в екипи от 1-во до 15-о и от 16-о до 30-о число всеки месец.

- Кога е извършен последният основен ремонт и какво е „здравословното“ състояние на "Радецки" към днешна дата?

- Последният основен ремонт на кораб "Радецки" бе извършен през 2012 г., като средствата за това постъпиха чрез национална дарителска кампания. Тъй като корабът е плавателно средство, е длъжен да бъде представян за планови основни ремонти на всеки пет години. Инспекцията към речен надзор Лом държи кораб "Радецки" да премине през доков преглед и доково освидетелстване. Този преглед не може да се извърши във вода, а в специализиран кораборемонтен завод. Там се вдига на док и се прави задължителното измерване на неговия корпус отвън и навътре и обратно, за да се провери, ако има някъде износване, то да бъде сменено. Сега, до 7 април 2019 г., е задължително корабът-музей да влезе отново за планов основен ремонт при заводски условия. За целта са необходими около 250 хил. лв. Ако ремонтът не се извърши, след 7 април тази година корабоплавателните органи ще преустановят неговата дейност. Именно заради това на 8 януари бе обявена национална кампания за набиране на средства, организирана от Сдружение „Енергийно бъдеще за България”. Благодарение на всички, които ще се отзоват, разчитаме до 3 март да бъде събрана сумата за извършване на ремонта, който продължава около месец.

- Кои са най-интересните експонати в легендарния плаващ музей?

- Кораб "Радецки" разполага с най-старото запазено копие на знамето на Ботевата чета. Факт е, но до ден днешен историците не знаят какво се е случило с оригиналното знаме. Най-вероятно то е останало някъде из дебрите на Врачанския Балкан. Копието е от 1966 г. и е дело на ученици, взели участие в организирания тогава национален конкурс за ушиване на Ботевото знаме. Основната част от нашата експозиция е разположена в главната зала, която е и най-тържественият салон на кораба. Там се намират всички копия на писмата, писани от Христо Ботев от борда на кораба, минути преди да слезе на Козлодуйския бряг на 17 май 1876 г. Там се намират и част от оръжията, с които разполага нашият музеен фонд. Могат да се видят и снимки на Ботевото семейство, а също и чертежи и скици, които са предоставени от австрийския завод на русенския завод преди построяването на кораб "Радецки".


Четете още:

🔴 БГ мами във Франция спасяват бедстваща българка в Нант

🔴 Увеличават се българските лекари, които се връщат в родината

🔴 Любен Чаталов залюби поетеса





Източник: Марица





Коментари

горе