Едно изключение сред българските училища, което трябва да стане норма



Българското образование често търпи критики, че е изостанало, несъобразено със съвременния ритъм на живот и технологиите, и на учениците им се налага да учат единствено на теория поради липса на материални условия. Децата в едно българско училище вече нямат основания за подобни оплаквания – защото то влезе в бъдещето. Със своята база Центърът по природни науки и предприемачество в Първо Основно училище „Н. Й. Вапцаров“ Берковица получи номинация за годишните архитектурни награди „WhATA Awards“. Предложен е в категория „Нормалност на годината – малките добри изключения, които се надяваме да станат норма“.

„Центърът за природни науки и предприемачество дава на децата люлки в коридорите, странни шкафове, добър графичен дизайн и удачен подбор на цветове и материали. Все неща, които да възпитават много повече от елементарната PVC дограма и зле подбраните цветове и мебели в иначе масово ремонтираните български училища (за дизайна и шрифтовете в учебниците дори не ни се отваря дума)“, гласи мотивацията за номинацията.

Новото пространство цели да провокира учениците и да развива тяхното любопитство и интерес към науките, технологиите, екологията, предприемачеството и изкуствата. Нововъведенията покриват различни интереси – има многофункционален кабинет с виртуална лаборатория, експериментариум за млади учени, преходна зона „Изследвай природата“, градина за изследователи-творци, кътче за животни, стълба за грижа за растенията и дори възможност за наблюдение с телескоп.

Възпитаници на берковското училище разглеждат терариума в новосъздадения Център по природни науки и предприемачество. Снимка: Фондация „Америка за България“

Лабораторията в берковското училище. Снимка: Фондация „Америка за България“

Вдъхновяващата за учене среда е създадена от младите архитектки Виолетка Славова и Мария Стайнова от Студио Lusio, избрани чрез конкурс на Академия „Градът“ – и това е първият им проект.

Училището в Берковица е едно от 23 учебни заведения, избрани през 2016 г. да получат достъп до модерна среда на обучение чрез финансовата помощ на „Америка за България“. Чрез проекта „Училища на бъдещето“ Фондацията финанисира над 20 училища вместо първоначално предвидените 15, инвестирайки в подобряване на интериорите им 2,6 млн. лв. Освен в Берковица, осъвременени са още училища във Ветрен, Сейдол, Търън, Тополица, Русе, Пловдив, Разград, Перник и София. В конкурса са подадени 270 проекта от 133 населени места.

Създаването на Центъра по природни науки и предприемачество в Берковица започва през декември 2016-а и приключва през лятото на 2018 г. Средствата, с които училището разполага за целта, са 50 хил. лв. С финансова помощ се включва и Община Берковица.

Иновативна класна стая в Центъра по природни науки и предприемачество. Снимка: Фондация „Америка за България“

Тропическият аквариум в училището. Снимка: Фондация „Америка за България“

На Центъра ще могат да се радват не само учениците от „Никола Вапцаров“, но и останалите деца от региона. На тяхно разположение вече са модерни компютърни технологии, шанс да приложат наученото в учебниците в лабораторния остров, ще имат достъп дори до аквариум, терариум и няколко къта за отдих.

WhATA Awards са годишни награди за успехите и провалите в българската архитектура. Връчват се от 2010 година. Номинациите и наградите на журито се определят от WhATA – платформа за архитектурна критика и публицистика. Наградите на публиката се избират с онлайн гласуване.

Победителите ще бъдат обявени на 15 февруари 2019 г.


Четете още:

🔴 Ромска политическа рапсодия

🔴 АПИ май е знаела за идващия провал с е-винетките, търси началници сякаш лови маймуни с трици

🔴 6 причини защо трябва да хапвате по 1 лъжица мед преди лягане





Източник: Площад Славейков





Коментари

горе