Розовски вриз ще ви потопи в море от спокойствие



          В дълбините на Родопа планина е скътано местенце, носещо мир и спокойствие на душата. Розовски вриз е мястото, където може да се скриете от проблемите, от забързаното ежедневие и от стреса на големия град. Потапяйки се в буйното море на балкана ще забравите всички тревоги и несгоди, които ви е поднесъл животът.

            Розовски вриз се намира на 12 километра от град Брацигово и на 7 километра от село Розово. Фактът, че там извират и се събират много води, които с подземни тунели се отвеждат до микроязовир, дава името на това завладяващо място.

            Розовски вриз е предпочитано място от туристи както през зимата, така и през лятото. Посетителите му остават силно впечатлени от кристално чистите въздух и вода, а неописуемо красивата природа често ги оставя без думи. Температурата на водата в района целогодишно е 10 градуса.

            Името на селото идва от розите, които жителите му засаждат по време на Втората Световна война. И до днес на входа на селото рози посрещат гостите и жителите на селото с приятните си цветове и аромати.

            Поради благоприятните климатични условия основен поминък в селото е отлгеждането на ягоди.  Правят се първи стъпки и за възтановяване на розовата култура. Предприемчиви стопани вече са засадили 10 декара.

            Всяка година през третата неделя на месец юли се прави събор на Розовския вриз. Празнува се „Деня на ягодата“, а тържествата са по случай прибирането на реколтата.


Четете още:

🔴 Едно изключение сред българските училища, което трябва да стане норма

🔴 Ромска политическа рапсодия

🔴 АПИ май е знаела за идващия провал с е-винетките, търси началници сякаш лови маймуни с трици





Източник: Родопчани





Коментари

горе