Симона, на която социалните взеха детето: Не съм луда, искам си го!



Според службите тя не знае как да го гледа и живее в мизерна къща

Откакто малкият Александър е в приемно семейство, 26-годишната майка по цял ден плаче и не яде

Районният съд в Смолян решава на 21 януари дали да ѝ го върне

“Не съм ненормална, искам да си гледам детето, аз го обичам! Защо ми го взеха?” Това казва 26-годишната Симона Алекова от махала Речани до смолянското село Арда.

Семейството живее в мизерни условия. СНИМКА: Валентин Хаджиев

Бебето на младата жена е дадено временно на приемно семейство в друго село веднага след изписването му от родилното отделение на смолянската болница на 17 декември миналата година. Социалните работници мотивират извеждането на малкия Александър с проверки в къщата на фамилията в махалата. Те констатират, че средата е рискова за живота и здравето на новороденото. Притеснява ги и адекватността на майката към потребностите му.

Сигнал за това, че Симона няма адекватен интерес към бебето и умения да го гледа, подават лекарите от неонатологичното отделение на болницата, след като наблюдават как се отнася с него от раждането му на 11 декември до изписването му.

А майката и бабата настояват чрез медиите социалните да им върнат бебето, категорично отричайки да са верни констатациите на социалните.

Хора от цялата страна гневно нападнаха социалните с коментари, че

вместо да ѝ

помогнат да си

гледа детето,

са ѝ го взели

В коментарите си хората подозираха, че детето е взето, за да бъде осиновено, тъй като е бяло и здраво. Много от хората се организираха да помагат с дарения на семейството, тъй като е бедно, както и да му намерят адвокат, който да защитава правата на майката в съда. На 21 януари предстои районният съд в Смолян да решава дали малкият Александър ще живее при майка си, или ще бъде гледан от приемни родители и за какъв срок.

Симона живее с майка си Ана и двамата си братя във фамилната им къща в Речани, до което няма никакъв транспорт, лекар също. Къщата е стара, мръсна и, меко казано, нехигиенична. Младата майка завършила 12-и клас, но не взела матура и няма средно образование. Бащата на бебето не го признал, а Симона не иска да говори за него.

Според кмета на село Арда Недко Юруков семейството на Симона не е лошо, но къщата им е много занемарена. Тя и братята ѝ се хващали временно на работа по селото, а майка им я викали да чисти хотели и къщи за гости наоколо. В къщата

имат бойлер,

но той не работи

Бабата на детето заявява, че ще вземат нов. Имат и дрешки, кошче за бебе, шишенца. На майката ѝ спряла кърмата.

Симона твърди категорично, че ще се справят и бебето няма да е лишено от нищо. То се родило със секцио, след което било настанено в кувьоз. Според Симона детето е дадено в приемно семейство без съгласието ѝ и по нищо не е разбрала, че няма да се прибере с новороденото от болницата.

“Не е вярно, че не съм се интересувала от бебето, както твърдят, ходила съм до кувьоза, питах как е детето, милвала съм го, но никаква информация не ми даваха. Казваха само, че е добре, но трябва да се лекува. Аз избрах името на бебето. Много съм доволна от лекарите, сестрите, акушерките.Идваше при мен една социална работничка, взе да ми говори за приемно семейство и аз казах категорично, че не искам никъде да се дава бебето, защото искам да си го гледам. Мисля, че

ще се справя,

мога да му

сменям

памперсите,

да правя всичко. Аз съм си много добре, нямам психически отклонения, не съм посещавала психиатър, както някои хора си мислят”, казва Симона.

Институциите обаче са на мнение, че майката на бебето е с видим интелектуален дефицит. Тя изразява желание да полага грижи за новородения си син, но според тях няма представа по какъв начин би могла да се справи с отглеждането на детето, не разпознава потребностите на малкото, неориентирана е за храни, консумативи и цени, не знае какви витамини е приемала по време на бременността.

Бабата Ана добавя, че откакто са взели детето, Симона по цяла нощ плаче и не яде. И тя, и дъщеря ѝ твърдят, че ще гледат Александър нормално, въпреки че, докато купят бойлер, ще трябва да топлят вода с чайник, за да го къпят.

“На три деца съм майка. Да, може да се гледа дете тук, новородено. Имали сме бойлер, но нещо му стана, сега ще го изхвърляме, ще докараме чисто нов.

Черно на бяло

нямаме доходи,

но не сме ни

гладни, ни жадни

Не живеем на социални помощи, единствено дървата за огрев са от социалните”, реди майката на Симона Ана Хаджийска. Самата тя е безработна.

Цялото семейство се прехранва от пенсията на бабата на Симона. Единият брат на младата жена е със слухови и зрителни увреждания, но никога не е бил на ТЕЛК, за да може да получава пенсия. Преди да роди, Симона е била подпомагана по всички възможни начини, които позволява законът.

При проверката социалните заварили бабата пияна, а къщата в безпорядък. По нищо не личало, че там ще се прибира новородено. Бабата заявява, че се почерпили предната вечер, защото се радвали, че бебето вече не е в кувьоз и е добре, но отрича да е била пияна.

“Стаята, в която близките съобщават, че ще се отглежда новороденото, е с

две стари

русенски легла,

натрупани с

мръсни юргани

и одеяла. Между леглата е малка маса, непочистена, с хранителни остатъци и пепелник с фасове. Липсват шкафове и гардероби за дрехи, дрехите са навсякъде из жилището. Голяма част от тях са натрупани зад вратата. От пушека на печката стените са почти черни. Вратите не се затварят добре и зеят. В къщата е изключително мръсно, разхвърляно и обитавано от поне 7-8 черни котки”, се казва обаче в официално съобщение на социалната служба.

“Има процедура за временно настаняване в приемно семейство, която е спазена. Докато новороденото е в приемното семейство,

майката ще бъде

обучавана как да

бъде майка,

как да го гледа и храни”, казва директорката на “Социално подпомагане” Петя Пампорова.

“Настаняването на момченцето при приемно семейство не означава, че то ще бъде отнето от семейството и вписано в регистъра за осиновяване, категорични са от “Закрила на детето”. Майката и бабата на детето междувременно ще бъдат консултирани от социални работници, ще им се осигурят социални грижи и ако рисковите фактори се преодолеят, бебето може да бъде върнато за отглеждане в семейството.


Четете още:

🔴 Орлово око – мястото, което ще те накара да полетиш

🔴 Розовски вриз ще ви потопи в море от спокойствие

🔴 Едно изключение сред българските училища, което трябва да стане норма





Източник: 24 часа





Коментари

горе