Ако редовно ядете от този плод, сърцето Ви ще работи като часовник и възрастта няма да чука на вратата дълго време



Всяка година на 26 октомври, Азербайджан бележи празника на нара . Приключва събирането му и в страната това е голямо събитие. С изложения и панаири, хората показват своята реколта и човек може да опита различни специалитети от нар - вино, сок, конфитюр и др ...

Преведено от латинската дума granatus означава "семена." Плодът е сферичен, голям колкото портокал или грейпфрут, с жълта до червеникава кора.

Под кожата, месото е жълтеникаво. Във вътрешността се съхраняват десетки розови, червени или винени сочни зърна, които представляват семената на нара. Целите зърна са ядливи, на вкус сладки или леко кисели. 

В природата се срещат редица разновидности на нар. Плодовете варират на вкус и цвят. Но те са пълни с витамини и минерали. В тази статия ще научите 12 полезни свойства на нара.

Нарът осигурява на организма много хранителни вещества

Нарът съдържа около 15 аминокиселини, пет от които са незаменими. Също така е богат на витамини K, C, B9 и В6, и минерали (калий, мед, фосфор). Той е нискокалоричен плод. В 100 грама има само 72 килокалории.

Нарът подобрява здравето на сърцето

В нара се съдържа Punicalagin. Това вещество неутрализира свободните радикали и увеличава антиоксидантния статус. В организма, той има благоприятен ефект върху сърцето.

Според лекарите, punikalagin и други антиоксиданти, съдържащи се в нарове, укрепват стените на кръвоносните съдове и намаляват нивото на "лошия" холестерол (LDL). Това предотвратява образуването на атеросклеротични плаки. Например, в едно проучване на пациенти със стеноза на сънната артерия в следващите три години е бил предложен за пиене 30 милилитра сок от нар на ден. В резултат на това било установено, че риска от образуване на атеросклеротични плаки в експерименталните участниците намалява с 30%.

Нарът предотвратява развитието на артрит

Артроза - най-честото заболяване на ставите. Според статистиката, то засяга повече от 10% от населението. Остеоартрита се характеризира с възпаление и болка при движения.

Нарът е богат на витамин К, който играе важна роля за костите и съединителната тъкан. По-специално, той участва в усвояването на калция. А научните изследвания на Medical School, Case Reserve University Western са показали, че от нара се забавя хрущялната деформация, която води до остеоартрит. Сокът от нар е богат на фитонутриенти, които намаляват възпалението и подуване на хрущялните тъкани.

Нарът се грижи за зъбите

Сокът от нар помага за премахване на плаката. В допълнение, има антибактериални и антивирусни свойства и почиства бактериите от устната кухина. Това намалява риска от заболяване на венците.

Нарът предпазва от рак

Сокът от нар съдържа вещества, които възпрепятстват синтеза на естрогена и блокират растежа на злокачествени тумори - ellagitannins. Според проучване, публикувано в списанието на Американската асоциация за ракови изследвания, редовната консумация на нар няколко пъти намалява риска от рак на гърдата.

Учените също така са изучавали ефекта на екстракт от нар за рак на простатата. Поради високото съдържание на противовъзпалителни вещества, сокът от нар забавя растежа на раковите клетки. В допълнение, има основание да се счита, че той забавя и развитието на белодробен рак, което позволява на болните да се справят по-ефективно с болестта.

Нарът повишава имунитета

В 100 грама нар се съдържа 21% от дневна стойност витамин С. Както бе споменато по-рано, нарът има и силни антибактериални свойства. Той активира имунната система на организма, като го защитава от вируси.

Нар подобрява храносмилането

Диетичните фибри - това са елементи, които не се абсорбират от тялото, но осигурява отстраняването от червата на всички токсини. Те се считат за "двигател" на здравата храносмилателна система. Диетичните фибри се съдържат в зърнените култури и някои плодове, включително и в нара. Вие ще получите 16% от дневната стойност диетични фибри, ако просто хапвате по 100 грама нар на ден.

В допълнение, сокът от нар стимулира апетита и перфектно утолява жаждата.

Нарът помага да се лекуват белези

Сокът или олиото от нар подобрява регенерацията на клетките и ускорява заздравяването на рани. Той действа върху фибробластите - клетките, отговорни за колагена и еластина, както и за синтеза на междуклетъчното вещество. В допълнение, екстракт от нар много добре регенерира кожата след слънчево изгаряне.

Нарът увеличава хемоглобина

Хемоглобинът - е желязо-съдържащ протеин, който осигурява транспортирането на кислород до тъканите на тялото. Нормалните нива на хемоглобина при мъжете - 130-160 г / л, жените - 120-150 г / л. Ако нивото е по-ниско, човек чувства гадене, замаяност, слабост.

Нарът увеличава нивото на хемоглобина в кръвта. Сокът от нар често се предписва за анемия, половин чаша три пъти на ден половин час преди хранене.

Нарът предпазва от косопад

Една от причините за загуба на коса е желязодефицитна анемия, когато е налице нарушение на синтеза на хемоглобин, което се дължи на недостиг на желязо. С намаляването на нивото на хемоглобина в кръвните клетки има кислороден глад. Първите, които чувстват тази липса на кислород са косата и ноктите.

Редовната консумация на нар не само нормализира хемоглобина, но и укрепва космените фоликули. Тя предотвратява загубата на коса и й придава здравословен блясък.

Нарът помага и при диабет

За разлика от други, по-сладки сокове, нарът може да се използва за лечение на диабет (в умерени количества). Той не е вреден, а дори е полезен. Например, сокът от нар е диуретик, което помага за намаляване на отока, който често се среща при диабетици в ранните стадии на заболяването.

В допълнение, диабетът често води до урологични усложнения. За да се премахнат неприятните усещания по време на инфекции на пикочния мехур, използвани разреден сок от нар с мед.

Въпреки това, хората с нарушена обмяна на веществата не трябва да пият готов сок от нар, тъй като производителите често го подслаждат.

Нарът поддържа младостта

Според проучване от 2006 г., нарът предпазва от развитието на болестта на Алцхаймер. Това се дължи на високото съдържание на антиоксиданти. Подобно заключение беше направено по-късно и от учени в Университета на Хъдърсфийлд. Сокът от нар се концентрира 3,4% се състои от punikalagina което, от своя страна, намалява тежестта на възпаление на мозъка и забавя деменцията.

Освен това той забавя процеса на стареене, намалява бръчките и предотвратява образуването на старчески петна.


Четете още:

🔴 Невиждани снимки показаха как са изглеждали иранските жени преди ислямстите да завладеят страната

🔴 1,3 милиона пенсионери ще получат великденски добавки

🔴 Извадиха на търг палата на Баневи с 2 басейна и хеликоптерна площадка, искат му... (СНИМКИ)





Източник: За Жената





Коментари

горе