Хапчето за Koвид – само за богати! Цената на един курс е 700 долара    





„Продължава прогресът на ваксинирането у нас“, заяви пред БНТ проф. Илко Ботев, български представител в Европейската агенция по лекарствата. Отчита се и добра тенденция при поставянето на бустерните дози.





„Има пробив при лекарствата срещу Ковид-19 с прием през устата, в таблетна форма. На този етап имаме две такива молекули – едното е монопиравир, другото ритонавир. Проведени са клинични изпитвания, които показват, че лекарствата имат отлична ефикасност“, съобщи той.





„Но тези лекарства вероятно ще бъдат налични в първото тримесечие на 2022 г. Много държави вече са ги поръчали, те са разрешени за спешна употреба в САЩ“, допълни проф. Гетов.





„Имаме амбицията до края на годината тези лекарства да бъдат разгледани и от ЕМА. Имам информация, че се включваме в общата доставка на пероралните средства, за която преговаря ЕС“, съобщи той. Професорът каза, че и двете лекарства се използват за лечението на ХИВ инфекцията. Те са много скъпи лекарства, изискват огромни инвестиции.





„Българските граждани ще имат достъп до тези лекарства, въпросът е кои от тях да го получават – дали тези, които имат противопоказания за ваксинация, дали тези, които имат пробив във ваксинацията... Кой да ги предписва, откъде да се получават. 700 долара е обявената цена на един курс от лекарствата“, каза още проф. Гетов.


Четете още:

🔴 Любовен триъгълник в Добринище! Издирват стрелец, открил огън по прелюбодейци в местност край града

🔴 Главният прокурор на Македония: Видях пластмасови туби, които не са изгорели

🔴 Италия склони – евтаназия на тираджия, останал парализиран след ПТП





Източник: Ретро





Коментари

горе