Как да си мерим кръвното правилно и точно



За най-точни показания кръвното налягане се измерва на нивото на мишницата в седнало положение. Измерванията трябва да се направят на една и съща ръка за сравнимост, съветват от Министерство на здравеопазването. Изследваният трябва да бъде удобно седнал, с мишница на нивото на сърцето.





Когато изследваният е легнал, ръката трябва да лежи до тялото, на нивото на средата на гръдния кош. Желателно е измерването да се извършва след период на покой в спокойна обстановка. Също така е препоръчително пациентът да не е пил кафе или да е имал физическо натоварване преди измерването.

Краката не трябва да бъдат кръстосани, а да се опират плътно на пода, без да висят, а гърбът трябва да бъде подпрян, тъй като всяко мускулно напрежение по време на измерването причинява временно повишаване на артериалното налягане.





Още по-важно е правилно да разчетем стойностите. Ако например измерването покаже "идеалните" 120/80? В този случай 120 е систоличното кръвно налягане, а 80 е диастоличното.

Систоличното налягане е силата, с която наситената с кислород кръв се изтласква от сърцето, оказвайки натиск върху стените на кръвоносните съдове, за да стигне до цялото тяло.

Диастоличното налягане пък е силата, с която кръвта притиска стените в моментите на условна почивка, когато сърцето се пълни с кръв между ударите. Всеки знае, че повишената първа стойност (систолично налягане) е най-очевидният признак за бъдещи проблеми със сърдечносъдовата система (инфаркти и инсулти). Но втората стойност се разглежда по-рядко. И то напълно неоснователно.





Последните проучвания на работата на сърцето показват, че повишеното ниво на диастоличното налягане (над 80) увеличава вероятността от инфаркт или инсулт през следващите 8-10 години по същия начин, както и повишеното систолично налягане.

Кое налягане е нормално? Въпреки че дълго време се смяташе, че нормалното кръвно налягане е точно 120/80, през последните години кардиолозите не смятат този показател за идеален. И ако налягането е повече от 119/79, тогава вече говорят за появата на хипертония. Ако е така, идеалната стойност трябва да бъде по-ниска.  





При здрави и еластични съдове налягането се поддържа на нормално ниво. Но щом станат по-нееластични и стеснени с възрастта, има по-малко място за кръвта. В резултат на това, без сътресения и без натоварване на организма, кръвта притиска стените на съдовете повече от нормалното. И на тонометъра виждаме, че по-ниската стойност (диастоличното налягане) се повишава.

 


Четете още:

🔴 Полицаят, задържан за убийството в Милево: Не съм аз, исках да ги разтърва / СНИМКИ

🔴 Моторист прегази и уби младо момче на Северната тангента в София

🔴 Моля споделете: Майка ми изчезна безследно! / СНИМКИ





Източник: Марица





Коментари

горе