Защо никой не смее да каже истината за американските изтребители



Тези самолети по същество са подарък от Вашингтон. Благодарение на правителството на САЩ България има приход от 1,5 млрд. от износ на оръжие

Българското общество влезе в един измислен дебат какъв изтребител да купи. Активните русофили много държаха на шведския “Грипен”, но в крайна сметка правителството получи мандат да преговаря за американски F-16 от най-новата им модификация Viper.

Казвам, че дебатът е измислен, защото, който и да управляваше, българската страна нямаше как да откаже на САЩ, тъй като тези самолети по същество са подарък от Вашингтон. Благодарение на правителството на САЩ България има приход от 1,5 млрд. от износ на оръжие. Годишният приход е със 100 млн. повече дори отколкото в най-богатите дни на студената война, когато захранвахме деспотични режими в Азия и Африка.

Това не е подкуп в баналния смисъл - едни хора да вземат едни кинти срещу действие или бездействие. Става дума за offer they can't refuse. Жестът е направен, като се очаква България да не бъде неблагодарна. Не мисля, че можем да си го позволим.

Според мен многото думи за шведските самолети имаха една цел - да скарат София с Вашингтон задълго. Даже не става дума за страха на руснаците от доказаните в бой качества на F-16, а просто за злепоставяне на родината ни пред Съединените щати. Честно казано, надявам се и вярвам, че тези самолети няма да се използват в реален бой с руски такива - все пак са братушки. Но никога не забравям, че прадядо ми Иван загива от руски куршум в битката при Кубадин през Първата световна война.

Затова не мога да разбера продължаващите дебати на тема цена, начин на плащане и други такива. Цена няма, защото по същество това е подарък, направен по елегантен начин. Не мога да разбера защо обаче правителството не го казва направо и така да обясни действията си, без да изпада в дебат по баналности. Просто този въпрос е предрешен още преди 3 години и никакви обещания за бъдещ офсет не могат да се сравняват с този жест.

Ако изберем други, а не американски изтребители, е акт, който прилича на обявяването на война на Съединените щати. Не бива да го правим и жестоко ще се каем.

Борислав Зюмбюлев


Четете още:

🔴 Самоубийството на Мара Бунева - българската любов по Македония

🔴 Моето място в Родопите

🔴 Магичен компрес при разширени вени и тромбоза





Източник: 24 часа





Коментари

горе