Ето ги българските ученици, които спечелиха две първи места в конкурс на НАСА



10 ученици от Математическа гимназия „Д-р Петър Берон“ във Варна спечелиха две първи места в най-престижния конкурс на НАСА и Националното космическо общество на САЩ за проектиране на космически колонии за 2019 година. След отличното си класиране учениците ще отидат на конференция в САЩ, която ще се проведе този юни във Арлингтон, Вашингтон. Там те ще представят постер, презентация и видео на проектите си.

И двете отличия са за ученици от 11 клас. Първо място с индивидуално участие завоюва Катерина Саматовна Бахтигалиева с проекта си „GENESIS-369”.

Другото първо място е за Кристиян Горанов, Стефан Ангелов, Калина Георгиева, Стефан Дачев, Ирина Антонова, Мартин Тодоров, Тодор Славов, Константин Попов и Драгомир Николов, които участваха с екипен проект „Градът на космическия ускорител”.

Пред MediaBricks.bg Калина Георгиева разказа, че за екипния проект „Градът на космическия ускорител” подготовката е започнала още от миналата година, като идеята за него е на 2 години. „Започнахме да го пишем началото на учебната година, като всеки човек се занимаваше с отделна част от проекта. Той се състои от няколко части: инженерно-техническа, научно-изследователска, живото-поддържащи системи, общество и икономика. Целта на състезанието е изготвяне на научен проект за създаване на космическа колония. И всеки от нас отговаряше за различна част от този проект.“

Тази година в международния конкурс взеха участие 12 899 ученици от цял свят, които сформираха 2691 екипа.

Снимката на спечелилите ученици е направена този понеделник – ден след като на официалната страница на конкурса от НАСА и Националното космическо общество на САЩ бяха обявени резултатите (тук).

На снимката липсва Тодор Славов по извинителни причини.


Четете още:

🔴 Гонят Ева Веселинова от "На кафе"?

🔴 Има надежда: Най-богатият българин е математик, а не олигарх

🔴 Знам го още от баба: защо не бива никога да оставяте дамската си чанта на пода





Източник: mediabricks





Коментари

горе