Българи от остров Крит с покана към българите по света



Българи от Крит отправиха във Фейсбук покана към българите по света да гостуват на първия събор на острова. Публикуваме поканата без съкращения и изменения. За повече подробости – вж. линк.

 

СДРУЖЕНИЕ НА БЪЛГАРИТЕ НА ОСТРОВ КРИТ ВИ КАНИ НА БЪЛГАРСКИ СЪБОР НА КРИТ
на 1-2 юни 2019 г. гр. Ираклио, парк “Оазис”

Празнична програма

1-ви юни
– 10:00 ч. Откриване
– 11:00 ч. Игри и състезания за деца и възрастни
– 15:00 ч. Българска трапеза
– 17:00 ч. Български обичаи и традиции
– 18:00 ч. Фолклорен фестивал

2-ри юни
– 10:00 ч. Молебен за здраве
– 11:00 ч. Тържествена реч в паметта на героите
– 12:00 ч. Освещаване на Сдружението
– 13:00 ч. Открит урок „Кой е Петко Воевода!“
– 14:00 ч. Награждаване на победителите в конкурсите
– 15:00 ч. Българска трапеза

ВХОД СВОБОДЕН!

По време на тържествата и през двата още за вас
от 10:00 до 16:00:
– Базар на български стоки
– Изложба „Нашата България“, народно творчество
– Изложба „Ястия по българска рецепта“

Други събития съпътстващи събития и мероприятия започващи от 25-ти март 2019 на тема “Моята България”
– Литературен конкурс за деца и юноши
– Конкурс за рисунка
– Български кино вечери

Описание на програмата:
Скъпи приятели, на картата сме ви показали мястото, на което ще се проведе нашият двудневен празник. През първия ден след официалното откриване, ще поиграем с деца и възрастни на организирани игри и състезания в парка “Оазис”. Децата ги очакват много изненади и награди. Времетраене около 4 часа. На картата е отбелязано с №1.

Успоредно с тези игри през целия ден може да се насладите на изложба “Нашата България” от фотографии, атрибути и предмети на българското народно творчество и изкуство, традиции и култура. Освен това, всички наши домакини ще могат да участват с домашно приготвени ястия в изложбата ни от българска кухня по родни рецепти! След като наградим най-добрите, ще им се насладим заедно на Българска трапеза от 15:00 часа. Трапезата ще бъде в парка непосредствено между изложбата отбелязана на картата с №3 и базара №4.

Гостите ни ще може да пробват български продукти и да се запознаят с дейността на фирмите, решили да представят своето производство пред нас тук! №4 на картата. Надяваме се всички желаещи да представят своята дейност да не пропускат уникалния шанс! Остров Крит е дом на близо милион местни граждани и топ туристическа дестинация!

Всички заедно ще празнуваме след 18:00 часа на сцената на открития парков театър Никос Казандзакис с изпълнението на гости от България, хора и хореография на танцови състави и надигравка с букет от българска народна музика, фолк и дори местни ритми. Всички танцови състави желаещи да се включат са поканени, не само от Гърция, но и от останалите страни и България. Ще се погрижим за вашето пребиваване и не само!

На вторият ден – 2-ри юни,
ще започнем с тържествен молебен от 10:00 часа в средата на парка! Официалните ни специални гости, дипломати и личности, които сме поканили, ще участват в тържествената реч и поклон пред героите ни загинали за свободата. Начален час 11:00, а малко по-късно ще осветим “Сдружение на Българите на остров Крит” и нашите “Български културно информационни центрове” с “Български неделни училища” към тях както си е редно! Тази година над 200 деца се обучават на български език и култура в четирите града – Ираклио, Ханя, Ретимно и Йерапетра.

На малки и големи ще покажем в открит урок от 13:00 “Кой е Петко Войвода!” и четниците му дали живота си тук на остров Крит при блокадата на манастира Аркади недалеч от гр. Ретимно.

От 14:00 часа ще наградим всички победители в конкурсите и игрите организирани от Сдружението ни и ще седнем отново на празничната Българска трапеза. Инфо за конкурсите в отделен пост!

Всички желаещи да участват, да рекламират и да ни гостуват, ще може на страниците на сдружението, тук в социалните мрежи и на телефоните ни на Сдружението да получат допълнителна информация!

Ето и къде се намира парка в Google maps.

А на този линк може да се абонирате за съобщения за Събора:
https://www.facebook.com/events/388469905312475/

С уважение,
Петър Анастасов
Председател на “Сдружение на Българите на о.Крит”
www.bac.gr
[email protected]

.


Четете още:

🔴 А вие помните ли го? Намериха го на една пейка в Докторската градина в безпомощно състояние, с видими следи от побой, и издъхна без да дойде в

🔴 Родопската пчеларка леля Митра: Давам ви лекарство, за което ще ме споменувате с добро! (две от най-силните й рецепти)

🔴 €900 срещу €4 402... Или защо младите лекари бързат да напуснат страната?





Източник: Euro Chicago





Коментари

горе