Полина Алексиева, преподавател по музика: Онлайн обучението умори учителите, но мотивира най-креативните от тях



Талантът на учениците не може да се скрие в епидемични условия

КОЯ Е ТЯ

Полина Алексиева е сред младите и перспективни учители у нас. На 30 години и родом от Добрич, педагожката е преподавала музика в столичното 7 СОУ "Св. Седмочисленици" и философия в Професионална гимназия по електроника и автоматика "Сергей Киров". Кариерата й преминава също през частен учебен център, за да продължи понастоящем като учител по музика в международно училище в София.





- Г-це Алексиева, с какви нагласи сте заредена броени дни преди първия учебен ден?

- Нагласите ми за предстоящата учебна година са доста по-положителни в сравнение с миналогодишните. Това се дължи на факта, че вече е ясна рамката, в която да се действа в условия на пандемия. Миналата година бяхме изправени пред предизвикателството да се сблъскаме с непредвидени проблеми, като адаптация на учителския колектив към новите виртуални условия, както и ефективното организиране и провеждане на учебните часове, но към днешна дата вече е разработена система, по която образователният процес да върви в по-ясна последователност. Нагласите са за възможно най-дълго присъствено обучение, при спазване на всички мерки за безопасността и ефективността на образователния процес.





- Присъствено или дистанционно обучение и защо? Тези въпроси витаят в образователните среди от година и половина.

- Нищо не може да замени ефективността от присъственото обучение. С навлизането на пандемията във втората година психолози и родители подават сигнал, че се забелязва драстична демотивация, потиснатост, понижено желание за участие в учебния процес и депресивни състояния при учениците. Всяко 10-о дете страда от затруднения в общуването. 30% от децата имат по-големи проблеми с ученето.

Действително след първата вълна учениците бяха силно мотивирани да се завърнат в клас. След втората вълна обаче се забеляза спад в мотивацията и известна апатия. Въпреки това учителите се справиха отлично в условия на пандемия и постигнаха изключително високи резултати. Средният резултат от националното външно оценяване и ДЗИ не се отличава от предходни години. Това средно ниво се състои от два елемента - има ученици с добре подготвени родители, имащи време да се занимават с тях, даващи им уроци извън стандартните учебни занимания, и част от тях даже са повишили резултатите си, но това е сравнително малък дял, който е свързан със специфични условия в семейната среда, която дава по-добър фокус върху обучението и образованието без разсейване в училищна среда. Другият дял са ученици, които са застрашени от трайно отпадане. Ясно се вижда, че децата, които са в рискови групи от отпадане, са понижили резултатите си.





С талантливата ученичка Дая

С талантливата ученичка Дая

- Онлайн обучението успява ли да редуцира нервните клетки на учителите и как музикалните способности могат да се покажат през лаптопа или телефона?

- Онлайн обучението умори учителите, тъй като трябваше много бързо да се адаптират към динамичните условия на работа. За много от тях това беше новост, за която им трябваше допълнителен ресурс от нерви за развитието на нови дигитални компетентности извън организирането и провеждането на учебния процес в извънредна обстановка.

Музикалните способности могат много лесно да се покажат и през телефона и лаптопа. При индивидуалните вокални уроци, провеждани онлайн, дори се заснемат интересни музикални проекти във виртуалното пространство. Създадоха се множество музикални проекти и мултимедия. Креативността и таланта на учениците не могат да се скрият в никакви условия.





- Ваксинирахте ли се? Дали педагогическият персонал да бъде имунизиран, също е сред горещите теми в обществото.

- Да, ваксинирах се. С приоритет е ваксинацията на педагогическия персонал, тъй като работи на първа линия и е редно да се отнася отговорно, както към личното си здраве, така и към здравето на учениците.

- За или против маските за преподаватели и ученици и защо? И това като че ли разделя хората на две.

- Трябва да се каже, че разделението на обществото е много силно по отношение на реакциите към мерките, които се взимат. Общественото здраве и обществената полза понякога са в противовес. Приоритет са здравето и успешният изход от пандемията и ако носенето на маски ще спомогне за това, то, разбира се, че е редно да се носят маски.





Полина Алексиева

Полина Алексиева


Четете още:

🔴 Деси Бакърджиева: Да бъда силна е естественият ход на нещата

🔴 Яница от "Един за друг" изненада с изцяло нова визия / СНИМКИ

🔴 Арестуваха Брендо! Показаха зрелищни кадри как го тръшват на земята / ВИДЕО





Източник: Днес.БГ





Коментари

горе