Възродителният процес изсели 344 000 турци



На 21 август 1989 година възродителният процес в България е напът да прерасне до междудържавнически скандал. На този ден Турция затваря границата си с Народна република България, след като вече са се изселили 344 000 български турци.


Всичко започва през 1984 г., когато Централният комитет на Българската комунистическа партия взема решение за изпълнение на програма за насилствена смяна на имената на българските турци и българските мюсюлмани. Тази програма остава в историята като „Възродителен процес“, при който около 850 000 българи и турци са задължени да променят арабско-турската си именна система. Наред с това е забранено носенето на шалвари от жените и черни такета с „антенки“ за мъжете. Сватбите и погребалните ритуали не бива да се извършват според ислямските традиции. Забранява се честването на основните мюсюлмански празници Рамазан байрам и Курбан байрам, както и правото да се говори на турски език.






Напрежението ескалира на 29 май 1989 година, когато Тодор Живков държи недвусмислена реч, в която основното послание е Турция да отвори границата си за желаещите да се изселят български граждани. Изявлението е излъчено по БНР и БНТ и бележи рязка промяна в отношението на властта, тъй като преди това на турците решително е отричано правото да се определят като такива. На 3 юни турската държава отваря границата си и това довежда до мащабна миграционна вълна през летните месеци на 1989 г. Три месеца по-късно този наплив вече е заплашителен и единственият възможен ход е Турция да затвори границите си. Става ясно, че въпреки уверенията от страна на управляващите Турция не е готова да приеме голяма изселническа вълна на територията си.





Масовото изселване води до много тежки икономически проблеми и в България. Обезлюдяват се цели села и области, местната промишленост изпитва затруднения, а също и големи индустриални предприятия в страната и в транспорта, където работят български турци. Налага се властите да организират прибирането на реколтата в обезлюдените райони с помощта на войници и ученици. Без решение висят въпросите около движимата и недвижимата собственост на изселващите се, добитъка им, изтеглените спестявания.


Четете още:

🔴 Това са най-властните жени в зодиака - в техните ръце всички просто са пионки в играта им:

🔴 На 31 октомври: Лондон ще спре свободното движение на хора към Острова

🔴 Почивка за двама в Гърция за 410 лева със закуска и вечеря? Ето как





Източник: Марица





Коментари

горе