Съсипаха селското стопанство, развито по времето на Живков





30 години жесток и престъпен преход, начерен демокрация. Пустата демокрация унищожи държавата ни за пари. Ликвидира селата ни пак за пари. 591 села са обезлюдени, изчезват, това е много страшно.






Ние, българите, и нашите правителства отразяхме клона, на който се крепеше нашето социалистическо селско стопанство, построено и развито при управлението на Тодор Живков. Така жестоко го отрязахме, че всичко, което го имаше по селата, беше съсипано. Ликвидираха ТКЗС-тата, където хората работеха и получаваха пари, закриха училищата, където учеха децата на селяните. В селата сега няма деца, защото няма и хора, мъртва тишина.





А някога кипеше живот в стопанските дворове, имаше овце, кози, крави, телета, агнета, свине, кокошки... Строителните бригади към стопанствата построиха къщи за работниците и обори за животните, канализация... Всичко това беше сринато до основи. В селата имаше музика, чествахме празник на овчаря, на животновъда, на здравния работник, защото тогава във всяко село имаше лекари, фелшери, които се грижеха за нашето здраве, а болниците не бяха търговски дружества. Всичко беше безплатно, дори и ковчезите.
Погубиха ни от какви ли не чуми по животните, които бяха унищожени заради пари. За политиците парите са по-важни от хората.

Лиляна Бонина, село Праужда, обл. Видин






Четете още:

🔴 Видео за България развълнува зрителите на BBC

🔴 Чудеса в дома на дядо Влайчо

🔴 Сияна и Евстати опитаха да развенчаят мистерията около Дяволското гърло, но откриха телата им извън пещерата





Източник: Ретро





Коментари

горе