Българи блокирани от бедствието в Испания след поройните дъждове





Българката Цонка и нейното семейство – съпруг и три дъщери, е сред бедстващите в източната част на Испания, попаднала в хватката на поройни дъждове от понеделник насам. Това съобщи „Ел Паис“, цитирани от Канал 3.


Тя и близките й останали в дома им цяла нощ, докато бушувала река Клариано в градчето Оттиниент в района на Валенсия, надигнала се от пороите от антициклона, характерен за тези региони в началото на есента и на пролетта. Там го наричат „gota fria” (буквално „студена капка“), той увеличи значително нивото на реките, които нанесоха разрушения по пътя си не само край Валенсия, но и Мурсия и Кастия ла Манча.
Надигането на река Клариано в Онтиниет, градче край Валенсия, наложи спасяването на поне 40 души и евакуацията на още 150 жители.






Пометени са стотици коли, наводнени са улици и къщи, изтръгнати са дървета по пътя на стихията в иначе сухите райони извън периодите на „студената капка“. Цонка и семейството й са част от общността на имигрантите, които в Онтиент обитават дву- и триетажни сгради в близост до брега на реката. Според кметството днешното бедствие е „историческо“. „Не можехме да бягаме, не можехме да излезем, имаше вода отвсякъде, от всички страни“, разказа Цонка пред „Ел Паис“, вече поуспокоена, редом до щерките си.






През страшната нощ, в която тя и семейството й остана в къщата, без възможност за измъкване, в Онтиниент (на 70 км от Валенсия) е паднал порой от 297 литра на квадратен метър. Според Държавната метеороложка агенция в този район никога не е валяло толкова много от повече от век насам, когато започва да се води статистиката от 1917 година. 

 

Поройните дъждове, които давят от понеделник средиземноморското крайбрежие на Испания, причиниха смъртта на брат (61 г.) и сестра (51 г.) в 10-хилядното градче Каудете край Албасете, съобщава „Ел Паис“. Надигналата се вода обърнала колата, в която пътували към Фонт де ла Фигера, и двамата останали вътре в смъртоносен капан, без възможност да излязат.






Четете още:

🔴 Съсипаха селското стопанство, развито по времето на Живков

🔴 Видео за България развълнува зрителите на BBC

🔴 Чудеса в дома на дядо Влайчо





Източник: trafficnews





Коментари

горе