Пламъците в Австралия не са горски пожари, а атомна бомба



“Това не е горски пожар, а атомна бомба. Неописуем е адът, който пламъците създадоха.” Това ужасяващо сравнение направи Андрю Констанс, министър на транспорта в австралийския щат Нов Южен Уелс, един от най-засегнатите от огнената стихия.

Австралия гори от септември, а огнената криза не показва никакви признаци на отслабване. Резултатът - столицата Канбера вече официално е градът с най-лошо качество на въздуха в света, а дим от пожарите освети в оранжево небето над Нова Зеландия, която е на 2000 км от Австралия.





Карта на разпространението на огнените огнища по данни на австралийското правителство.

Карта на разпространението на огнените огнища по данни на австралийското правителство.





През последните четири месеца горските пожари

опустошиха

4 милиона

хектара земя

- територия, по-голяма от цяла Белгия. Потушаването им ще отнеме месеци, прогнозира “Дойче веле”.

Пламъците вече генерират собствено метеорологично време под формата на гигантски гръмотевични бури, които предизвикват още повече пожари, съобщава Бюрото по метеорология в щата Виктория. Облаци пирокумулонимбус (вид гръмотевични облаци, създадени от изгорелите газове в атмосферата - б.р.) са се развили на височина до над 16 км в Източен Гипсланд. Тези бури могат да разпространяват пожари чрез мълнии.

Пламъците в Австралия не са<!-- WP_SPACEHOLDER -->горски пожари, а атомна бомба Новата седмица даде глътка въздух за пожарникарите, като донесе дъжд и ниски температури. Очаква се обаче огънят да продължи да се разпространява, когато температурите отново се покачат в четвъртък.



С пламъците в югоизточния щат Нов Южен Уелс се борят над 2500 пожарникари и стотици единици специална техника, включително 90 самолета. Австралийският премиер Скот Морисън призова да не се търси вина за пожарите и нареди да бъдат разположени 3000 резервисти от армията, военноморските и военновъздушните сили, които да се борят с пожарите из цялата страна - разгръщане, което не се е случвало от Втората световна война.





Само основите са останали от къща в планинското градче Вингело, разположено между Сидни и Канбера.

Само основите са останали от къща в планинското градче Вингело, разположено между Сидни и Канбера. СНИМКА: РОЙТЕРС

Пожарите не са нетипични за страната, но горещият, сух климат води до огньове с по-големи мащаби. Предградието на Сидни - Пенрит, бе определено за най-горещото място на Земята в неделя, след като температурите се повишиха до 48,9°. В целия щат Нов Южен Уелс духат ветрове от 80 км/ч, които допълнително разпалват пламъците.



Пътната настилка

в южните части на

Австралия започна

да се топи

Същевременно страната страда от най-ужасната суша, откакто се водят климатични статистики. Комбинацията от тези два фактора е смъртоносна. В резултат на сегашните пожари вече загинаха 26 души, а хиляди сгради бяха разрушени.

Хиляди хора бяха евакуирани, но жертва на пламъците стават изоставените селскостопански животни.

Хиляди хора бяха евакуирани, но жертва на пламъците стават изоставените селскостопански животни. СНИМКА: РОЙТЕРС

По груби изчисления в пламъците в Австралия са загинали почти половин милиард животни, и то само в един щат, посочи Крис Дикман, професор от университета в Сидни. “Реалната смъртност в Нов Южен Уелс е вероятно много по-висока от прогнозната”, обясни той пред Би Би Си. Много от онези, които са оцелели при пожара, ще умрат по-късно поради липса на храна или подслон.



Велосипедист дава вода на коала, останала без дом заради опустошителните горски пожари. Популацията им на остров Кенгуру е от изключителна важност за оцеляването на целия вид.

Велосипедист дава вода на коала, останала без дом заради опустошителните горски пожари. Популацията им на остров Кенгуру е от изключителна важност за оцеляването на целия вид. СНИМКА: РОЙТЕРС

8000 коали, което е почти една трета от цялата им популация в Нов Южен Уелс, са изгорели живи. Според еколози коалите вече са застрашени от изчезване.

Местни жители съобщават, че на плаж в Бастион Пойнт в щата Виктория са видели стотици мъртви птици по пясъка, включително символа на Нов Южен Уелс - птицата кукабура. Друго същество, застрашено от изчезване, е малкият бозайник потору - порода кенгуру с размерите на заек, чието местообитание в горите на Нов Южен Уелс е напълно унищожено.

Пламъците в Австралия не са<!-- WP_SPACEHOLDER -->горски пожари, а атомна бомба



По южното австралийско крайбрежие бяха открити труповете на безброй новородени прилепи - поради изтощение и недохранване родителите им са били принудени да ги изоставят.

Премиерът на страната Скот Морисън отпусна и 20 млн. австралийски долара ($ 14 млн.) за наем на пожарни летателни апарати от чужбина. Готовност за подкрепа изразиха десетки световни лидери, сред които френският президент Еманюел Макрон, канадският премиер Джъстин Трюдо, лидерът на служебното правителство в Северна Македония Оливер Спасовски и родената в Австралия принцеса на Дания Мери.

Самотно кенгуру търси спасение от огнената стихия.

Самотно кенгуру търси спасение от огнената стихия. СНИМКА: РОЙТЕРС

Актрисата Никол Кидман обеща да дари от името на семейството си 500 хиляди долара, без да уточнява дали австралийски, или американски, на пожарната в Нов Южен Уелс.



Кралица Елизабет II се присъедини към внуците си Уилям и Хари и изрази ужаса си от стихията и благодарност към пожарникарите, които рискуват живота си. Певицата Пинк обеща дарение от $ 500 000 за пожарникарите, които “се борят толкова тежко на първа линия”.

Ръсел Кроу

даде 200 000

австралийски долара на регионалната пожарна, след като бедствието застраши имението му край Нана Глен, на 550 км северно от Сидни.





Според изследване на НАСА вследствие на сегашните пожари в атмосферата са изхвърлени над 250 млн. тона въглероден диоксид - близо половината от количеството, което обикновено се изхвърля в цяла Австралия за година. В цели градове и села поминъкът на хората е застрашен. Под въпрос е реколтата на австралийските лозари.

Здравните експерти предупреждават, че разходите за лечение на заболявания на дихателните пътища ще нараснат значително.

Властите планират да създадат национален фонд за възстановяване след горските пожари в размер на най-малко 2 милиарда австралийски долара (1,4 милиарда американски).

 


Четете още:

🔴 Малката Михаела се бори за живота си, но са нужни по 60 000 евро за всеки курс на лечение

🔴 Непубликувано интервю с Иван Ласкин: Аз съм груб бордюр, но когато дъщеря ми ме целуне, чувам птици

🔴 Учителка възпя Бойко в стихове (ВИДЕО)





Източник: 24 часа





Коментари

горе