Гурбетчиите, натъпкани в бусове и леки коли, носят COVID-19 в Кърджалийско



Много гурбетчии се връщат от Западна Европа в родния край и това превръща област Кърджали в рискова, защото пристигналите не остават под 14-дневна домашна карантина, а тръгват „да свършат някаква работа“ или просто да купонясват с приятели.

Това са притесненията и на здравните власти, и на общинските, уточнява 24rodopi.com.

„Вчера най-голямата транспортна фирма „Юнион Ивкони“ спря автобусите за и от Западна Европа. Хората от Германия и другите страни се прибират с леки автомобили, а по всяка вероятност и с нелегалните бусове. И докато вътре в страната автобусите се движат по график, но пътниците се настаняват през седалка и през ред, как си представяте микробус да се движи от Холандия до Кърджали полупразен?“, коментира представител на транспортна фирма.





През нощта съседите й в махалата сметнали, че симптомите на болната са подобни на заразен от COVID-19 и я закарали в болницата.

Според неофициална информация тестът на пациентката е отрицателен. По-късно днес очакваме съобщението на РЗИ за резултатите от референтната лаборатория.

Притесненията на Общинския кризисен щаб в Кърджали също са свързани с идващите от Западна Европа. Призовават се прибиращите се в родните населени места нашенци да си стоят по домовете и при поява на симптоми на заболяване, да потърсят спешно медицинска помощ.





Несериозно отношение от страна на гурбетчии, завърнали се от Западна Европа, се наблюдава в Кирковско. Заведенията не работят, но гастарбайтери от региона се събират в частни домове, беседки, вили, дори пред хранителни магазини. Кметът на общината Шинаси Сюлейман свика заседание на кризисния щаб и вече са взети мерки заедно с полицията на тази практика да се сложи край.

Хиляди са гурбетчиите от региона. Огромна част са и сезонни работници, други вадят прехраната си в сферата на строителството.





Мерките за ограничаване на разпространението на коронавирус в редица държави пък могат да оставят родните гастарбайтери без работа и те да поемат към дома. Около 60 на сто от жителите на квартал „Боровец“ в Кърджали работят зад граница.

Притесненията идват от липсата на дисциплина от страна на нашенци и голямата вероятност да не бъде спазен карантинният период. Корнавирусът в страната ни се появи именно от хора, завърнали се от чужбина.





Според експерти, затварянето на границите на България трябваше да се случи по-рано.

Oт 00:00 часа на 18 март временно се забранява влизането на територията на Р България на гражданите на Китай, Иран, Бангладеш, Индия, Малдиви, Непал, Шри Ланка, Испания, Италия, Корея, Франция, Германия, Нидерландия, Швейцария, Великобритания и Северна Ирландия.

Изключение са гражданите с постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване на територията на Република България и членовете на техните семейства.

Това нареди здравният министър със своя заповед.

С друга заповед Кирил Ананиев разпореди разкриването на временни звена за граничен здравен контрол на граничните контролно-пропускателни пунктове Гюешево, Видин, Връшка чука, Маказа - Нимфея и Илинден – Ексохи. 


Четете още:

🔴 Нагли сме били. Бесен съм!

🔴 Мая Манолова показа бърз кръвен тест за коронавирус

🔴 Първи доброволец беше инжектиран с тестова ваксина срещу коронавирус





Източник: Блиц





Коментари

горе