Маските за лице удариха 17 лева





До 10 пъти са скочили в българските аптеки предпазните средства, които могат да се ползват срещу коронавируса, установи проверка на ПИК. Маски за лице, които иначе се харчат между 2 и 3 лева, удариха 17 лв., алармира столичанин, който си закупил маска от аптека срещу „Пирогов“. Тя няма никакви особености освен клапан за издишване, но може да се ползва 20 пъти, обяснили в аптеката.






Масово в София липсват дезинфектанти и маски, но тук-там може да се намери по нещо, сочи проверка на наш репортер. Обикновените еднократни маски, които струват между 10 и 20 стотинки, миналата седмица се намираха за 1,60 в аптека на бул. „Фритьоф Нансен“. Надценката е от 10 до16 пъти. Пак там имаше зареждане на дезинфекционни гелове за ръце, които бяха пуснати на цена от 5 лева. Същите се продават за около два лева при нормални условия. За цял литър пък цената е била 20 лева. Но всичко се изчерпало буквално за часове, казаха аптекарите.






Антибактериалните кърпички все още са на същите цени, на които се продават обичайно. Шишенце спирт от 95% е на цена 1,20 лв., ако, разбира се, се намира, но столичани съобщават, че навсякъде е изчерпан.
В някои сайтове може да се намерят маски за многократна употреба, които се перат, на цена от 6,60 лева. Клиенти, направили поръчки преди 4 дни обаче, съобщават, че пратките им още не са пристигнали, а в сайта все още стои съобщение, че има налични бройки.





Пак в сайтове тук-там могат да се намерят гумени предпазни ръкавици, като 100 броя се харчат за 24 лева. Пазаруващите по супермаркетите в Гърция знаят, че кутия със сто ръкавици за домакинството обикновено струва 2 лева, което значи, че цената е скочила малко над 10 пъти.


Четете още:

🔴 Уникум! Семейство се запаси с 300 кг боб  

🔴 Българи създадоха онлайн платформа за взаимопомощ в САЩ

🔴 Повечето заразените с COVID-19 вече са добре! Как са разпределени по възрасти?





Източник: Дарик





Коментари

горе