Китай бие тревога: Коронавирусът се променя. Симптомите вече са различни



При новите заразени в северната част на Китай се забелязва, че вирусът има по-дълъг инкубационен период в сравнение с по-ранните случаи, което индикира, че той се променя, докато се разпространява. Това разкри китайски медицински експерт, предава "Ройтерс".

Въпреки че Китай овладя до голяма степен епидемията на своя територия, в последните дни бяха открити още няколко малки огнища на коронавируса в северните провинции Дзилин и Хъйлундзян, което предизвика притеснения за втора вълна, съобщи агенция "Фокус".





Китайският медицински специалист Циу Хайбо, който е част от експертната група Националната здравна комисия, заяви, че инкубационният период на вируса при пациентите в северната част на страната е по-дълъг от този при болните в Ухан - градът, в който започна пандемията. "Това създава проблем, защото те нямат никакви симптоми. Така че когато се събират със семействата си, не забелязват проблема и ставаме свидетели на малки огнища на заразата", каза Хайбо пред Китайската телевизия.





Освен това пациентите в северната част на страната са преносители на вируса по-дълго, отколкото болните в Ухан и им е отнело повече време да се излекуват, както сочат тестовете за COVID-19, проведени в двете провинции. Симптомите също се различават. Пациентите в северната част на Китай по-рядко вдигат температура, а вирусът засяга основно белите дробове, без да нанася поражения върху другите органи. Той допълни, че вирусът, който се наблюдава в Северен Китай, най-вероятно е донесен от чужбина, което може да обясни различията. Хайбо не уточни откъде може да е дошъл вирусът, но двете провинции Дзилин и Хъйлундзян граничат с Русия.

Доналд Тръмп: Некомпетентността на Китай е отговорна за това масово убийство в световен мащаб

Президентът на САЩ Доналд Тръмп отново се нахвърли върху Китай заради пандемията на коронавирус, обвинявайки Пекин за "масово убийство в целия свят". Традиционно, той отправи това обвинение чрез Twitter. "Някакъв откачалник от Китай току-що извади изявление, с което обвинява всички извън Китай и Ухан за вируса, който досега уби стотици хиляди хора.





Моля, обяснете на този, че единствено "некомпетентността на Китай" и нищо друго, е отговорна за това масово убийство в световен мащаб. Вирусът за пръв път се появи в китайския град Ухан през декември миналата година и се разпространи бързо по целия свят, убивайки повече от 323 000 души и заразявайки около 5 милиона досега, и предизвика огромни икономически щети.





Първоначално Тръмп омаловажи сериозността на заплахата и многократно каза, че Китай действа срещу разпространяването на болестта. По-късно той промени коренно думите си и започна да обвинява Китай, че позволява международното разпространение на коронавируса.


Четете още:

🔴 МВР пламна от коронавирус! Министър Маринов спешно обяви...

🔴 Антонина Назъкова пори улиците в Бургаско с бяло BMW Х5 и 135 км/ч.

🔴 Догодина започва изграждането на "зелено" околовръстно шосе в София





Източник: fakti





Коментари

горе