Доц. Мангъров: Борисов ме послуша и каза, че ако беше жена, щеше да ми пусне



Изследване показва, че поне 280 000 души в страната са били в контакт с коронавируса, като огромната част от тях изобщо не са го усетили. Това каза пред "Тази сутрин" по бТВ доц. Атанас Мангъров.

До момента в страната са починали 116 души, което прави смъртност 0,04%, което значи 1 на 2500. Смъртността при морбили е 1 на 1000, каза доц. Мангъров. Смъртността била напълно съпоставима с тази при всеки сезонен грип.





"Представете си, че имаме 2 болници - в едната има отделение за недоносени деца, в другата няма.

При вътреболнична инфекция в едната болница с неонатологията ще има смъртни случаи, а в другата няма да се случи нищо. Ако заменим недоносените с много възрастни хора, ще видим какво ще се случи" Така обясни ниската смъртност у нас доц. Мангъров.





Причината да няма висока смъртност била на невисокия брой възрастни хора е нас. По средната продължителност на живота сме на 80 място, докато Италия например била на четвърто, а Испания - на пето място. Средната възраст на починалите в Италия била 80 години.

У нас средната продължителност на живота била 73 г. Образно казано, ние сме болницата, в която няма недоносени новородени, каза доц. Мангъров.

Той отбеляза, "че Борисов ме послуша и каза, че ако беше жена, щеше да ми пусне".





,,Всичко, което бе направено, бе направено с най-добри намерения и с цел да се запази животът на хората. Прави чест на премиера, че чу гласа на науката, т.е. мен. Дори на 40-тата минута от нашия разговор той ми заяви: ,,Виж какво, Мангъров, ако бях жена, щях да ти пусна''. Говорихме около час и мисля, че тогава ме чу много добре и ме разбра какво говоря'', разкри той.

В заключение инфекционистът сподели, че с разхлабването на мерките не очаква през есента да настъпи някакъв апокалипсис във връзка с прогнозираното от редица завръщане на COVID-19.

Генералът разказа в ефир пред цяла България за трогателен жест на пациентка на ВМА

"Много ме впечатли и разчувства една наша пациентка. Казва се Елена Николова и е от София. Жената е на месечна социална помощ от 54 лева. Въпреки това тя дари 25 лева на Военномедицинска академия - за персонала.

Честит имен ден, Елена! Написала е един текст към лекарите на първа линия, една благодарност към нейните лекуващи лекари! Мисля, че тези неща трябва да се казват! Благодаря ви!"...

За този случай днес сутринта разказа генерал Венцислав Мутафчийски, председател на Националния оперативен щаб.






39 са новите заразени за последното денонощие, като от тях 15 са настанени в болнични заведения. Активните области са 9. 2331 общо са случаите на COVID-19 досега в България. 14 са новозаразените в София, в Пазарджик - 10, Ямбол - 5, Видин - 3, Благоевград -2, Разград - 2, Велико Търново, Кюстендил и Ловеч - по 1.






Медицински персонал 2 нови случая, 248 общо са заразените. Излекувани 43 за деня, 727 общо. 4 починали - и четиримата са мъже. 79-годишен в Благоевград, двама 75-годишни в Пазарджик и 45-годишен в Ямбол. 120 са общо починалите до момента.


Четете още:

🔴 Силна буря с градушка удари Козлодуй

🔴 Показаха отвътре двореца на задържания в Пловдив Менду

🔴 Рецепта за супа от тиквички





Източник: fakti





Коментари

горе