Семейство с четири деца се навечеря с отровни гъби и се озова в болница



Шестимата се отървали от фатален край само заради спешната намеса на лекари

 

СЕМЕЙСТВО С ЧЕТИРИ МАЛКИ ДЕЦА ОТ ПАВЛИКЕНСКОТО СЕЛО МУСИНА Е КОНСУМИРАЛО ОТРОВНИ ДИВОРАСТЯЩИ ГЪБИ В НЕДЕЛЯ ВЕЧЕРТА, научи „Борба“. Заради това още вечерта 30-годишният татко, 26-годишната майка и четиримата им наследници – на 2, 3, 5 и 7 години, са започнали да повръщат и настъпило втрисане. Веднага са потърсили медицинска помощ в Спешно отделение на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“, където здравните специалисти установили, че става дума за интоксикация.

Гъбите набрал таткото, който работи на асфалтовата база в село Русаля. Дал ги на майката, а тя ги изпържила за вечеря. Скоро след това настъпило влошаване на състоянието на цялата фамилия. Медиците заключили, че отравянето е с благоприятен ход и протича като гастроентерит.





Най-много от мицелните хапнал таткото, който е лекуван амбулаторно и не се наложило да бъде хоспитализиран. Четирите деца обаче са приети в педиатричното отделение на търновската болница и са там заедно с майка им. Приложени са им интравенозни вливания с електролити и медикаменти, които щадят лигавицата на стомаха. Направени са и промивки с медицински въглен. Резултатите от последните им изследвания са добри и показват, че приложената терапия е дала отличен резултат. Няма опасност за живота им и в сряда предстои да бъдат изписани от стационара.

ЛЕКАРИТЕ ОБАЧЕ СА КАТЕГОРИЧНИ, ЧЕ СЕМЕЙСТВОТО Е ИЗВАДИЛО КЪСМЕТ, ЗАЩОТО НАВРЕМЕ Е ДОШЛО В ЛЕЧЕБНОТО ЗАВЕДЕНИЕ. Освен това консумираните гъби не били толкова силно токсични, тъй като има такива мицелни, срещу които не съществува антидот и водят до фатален край. Лекарите съветват родителите да не хранят децата си с гъби преди навършване на поне 5-годишна възраст.





Препоръчват още да не се берат и консумират диворастящи мицелни, ако не може да се разпознае видът им. Дори ядливите могат да пратят човек в болница, ако са пораснали в замърсен район или край шосе, тъй като притежават свойството да поемат всички отрови в почвата. Тогава никаква термична обработка не е в състояние да очисти вредните вещества в тях и те попадат директно в организма.

Някои видове пък са смъртоносни, когато са консумирани в комбинация с алкохол. Отравяне може да се получи и при похапване на ястие с култивирани гъби, което престои в хладилника и след това бъде претоплено в микровълнова фурна.

Трябва да се внимава и за това откъде се купуват гъбите. Бумът на гъби в последните седмици в региона доведе до образуването на импровизирани крайпътни пазари, на които гъбари пробват да реализират стоката си на по-високи цени от тези в изкупвателните пунктове.





СИМПТОМИТЕ НА ОТРАВЯНЕ СА ЛЕСНО РАЗПОЗНАВАЕМИ – ДИСКОМФОРТ В СТОМАШНО-ЧРЕВНИЯ ТРАКТ, ДИАРИЯ И ПОВРЪЩАНЕ.

Гъбите обаче са ценна храна, ако са набрани в екологично чист район. Те са източник на протеини и по хранителна стойност могат да се сравнят със зеленчуците и с някои плодове, а в изсушен вид – с месото и картофите. Същевременно са богати на витамините – А, В1, В2, С, D и други.

Галина ГЕОРГИЕВА


Четете още:

🔴 Култови бисери от матурите

🔴 Мила от Немската гимназия в Бургас събра погледите на бала с рокля на топ дизайнер СНИМКИ

🔴 Само два случая по-малко от вчера - 128 са заразените с С0vid-19 у нас





Източник: Борба.БГ





Коментари

горе