Без карантина за прибиращите се от немската кланица работници




Без карантина за прибиращите се от немската кланица работници
Служители на "Червения кръст" подават храна на работници от кланицата, които са под карантина

Идващите от Германия работници спокойно си отиват директно вкъщи

Много от тях вече са по домовете си и е възможно да разнасят заразата

Няма да има карантина за връщащите се по домовете си български работници от немската кланица "Тьонис". Причината е липса на заповед на здравния министър Кирил Ананиев за социална изолация на нашенците и чужди граждани, влизащи у нас от Германия.
Това съобщиха пред "България Днес" от Регионална здравна инспекция - Смолян. По неофициални данни в областта има няколко работници в западната страна и е напълно възможно те да са именно в кланицата на фирмата "Тьонис", в която бяха открити близо 1400 заразени с коронавирус служители. Някои от тях са в тежко състояние и са приети в интензивни отделения на болниците.






"Засега официални данни за хора от област Смолян няма. Още на границата българските работници се спират и се карантинират за 14 дни, но не и идващите от Германия, тъй като такава заповед на здравния министър липсва", поясниха пред вестника от РЗИ в родопския град.
По този начин възможността десетки наши сънародници вече действително да са по домовете си, както съобщи по-рано председателят на синдиката на работещите в хранително-вкусовата индустрия в Германия Мохамед Будих, е изключително голяма. По думите му са забелязани бусове с работници, които слагали багажа и отпътували - вероятно за България, Румъния и Полша.






Голяма част от работещите в кланицата са наети чрез подизпълнители тъкмо от трите страни. Част от тях не са били открити в общежитията, в които са настанени, за да им бъде връчено писменото разпореждане да останат в карантина.


За да бъде предотвратено по-нататъшното разпространяване на заразата, част от въпросните общежития са били блокирани с външни ограждения, заяви министър-председателят на провинция Северен Рейн-Вестфалия Армин Лашет. Липсата на забрана за влизане и излизане важи от и към двете страни - България и Германия.






"По този начин българските работници спокойно могат да сеят заразата необезпокоявано в родните си места и там, където пътуват. Не се знае къде се намират тези хора, кои са контактните лица и проблемът може да създаде още огнища на КОВИД у нас", тревожно констатираха пред "България Днес" сезонни работници.


Четете още:

🔴 Семейство с четири деца се навечеря с отровни гъби и се озова в болница

🔴 Култови бисери от матурите

🔴 Мила от Немската гимназия в Бургас събра погледите на бала с рокля на топ дизайнер СНИМКИ





Източник: Днес.БГ





Коментари

горе