Първият български космонавт Георги Иванов е роден на 2 юли 1940 г. в Ловеч



На 10 април 1979 г. в 20 часа и 34 минути московско време е изстрелян в орбита около Земята космическият кораб „Союз-33“ с първия български космонавт Георги Иванов и командир на полета  Николай Рукавишников.

Георги Иванов е роден на 2 юли 1940 г. в семейството на Анастасия Какалова и Иван Какалов. Родната му къща е в Архитектурно-исторически резерват „Вароша“ в град Ловеч. Баща му е бил електротехник и го е запалил по техниката.





Освен, че е имал интерес към техниката, Георги Иванов се е занимавал и с парашутизъм като ученик. По-късно през 1958 г. постъпва в Българската армия и завършва със специалност инженер-летец и квалификация пилот I клас.

Постепенно Георги Иванов се издига в професионален план и става командир на звено и командир на ескадрила в Българската армия.





На 1 март 1978 г. Георги Иванов e избран за космонавт във втората група от програмата Интеркосмос.

Георги Иванов - първият български космонавт, Николай Рукавишников





Космонавтите прекарват 1 ден 23 часа и 1 минута в космоса. Техническа повреда обаче им попречила да се скачат с орбиталната станция „Салют-6“. Прогаря едната страна на горивната камера на основния двигател. Скачването се оказва невъзможно, а командирът Николай Рукавишников получава припадък. Кобарът приземява Георги Иванов.

По време на полета са правени 31 пълни обиколки на Земята, завършващи с кацане на 320 км югоизточно от Джезказган.


Четете още:

🔴 Столетницата Вълка Панкова от Бургас: Обичам високите скорости, мъмря зета, ако ме вози бавно

🔴 Шок: Внезапно почина известна личност

🔴 Идва нова политическа сила, ще има бунтове наесен





Източник: e-zdravey





Коментари

горе