От нос Емине до Резово: диви плажове, луксозни курорти и древна история



Мекият климат и чист въздух правят Южното Черноморие желана дестинация до късна есен

Златисти плажове, луксозни комплекси, градове с древна история се редуват по Южното Черноморие от нос Емине до Резово.

Допълват се с възможности за спа и винен туризъм. На Емине Стара планина потъва в морето, а мистичната Странджа предлага възможност за еко- и селски туризъм, приключения и много емоции.

Поморие - виненият рай на Юга, е районът с най-много слънчеви дни през годината и най-дългата плажна ивица. Освен с хубаво вино и просторни плажове регионът е известен и като център на балнеотуризма заради близостта си до соленото Поморийско езеро. То е отделено от морето с пясъчна коса и изкуствена дига, а плажът там е един от най-живописните и все още пази девствена природа. Ивицата между Поморие и Ахелой представлява





10-километрова територия,

подходяща за уединение

Живописни плажове и курорти са кацнали по бреговете на Несебърския и Бургаския залив, а екзотиката по Южното ни Черноморие се допълва от красиви острови и резервати.

Археологията на Несебър и Созопол пък допълнително придава чар на летните почивки в района, разнообразявайки морето с културно-исторически туризъм. Освен древни останки и средновековни църкви туристите могат да видят по морето уникалните мощи на Йоан Кръстител и кости на вампир.

Уникалният мек климат с чист въздух прави Южното Черноморие желана дестинация за наши и чужди туристи до късна есен.

Градските плажове на Бургас предлагат удобства и простор. Ивиците са широки, пясъкът е топъл и ситен, а цените на чадъри и шезлонги открай време са най-ниските по родното море. Южното Черноморие е всичко това, което се вписва в представите за чудесна почивка на море.





На юг от Созопол до Резово се простират едни от най-красивите български плажове, станали емблема на родния летен туризъм - Аркутино, Силистар, Бутамята. Някои често попадат в топ 10 на различни класации за най-красивите плажове на Европа, а добрите комуникации ги правят достъпни за много хора.

Предпочитани са от българите най-вече заради по-ниските цени и отдалечеността от големите курорти на север от Бургас. Водата е по-топла, а влиянието на Бяло и Средиземно море се усеща по мекия климат, вечнозелените храсти и смокиновите дървета.

Това лято туристите могат да са спокойни и за чистотата на морската вода, уверяват от Регионалната здравна инспекция в Бургас. Взетите проби от близо 50 плажа от Обзор до Резово показвали изключително добри стойности, което специалисти обясняват и с изграждането на нови пречиствателни станции по Южното Черноморие през последните години. Там са и най-девствените плажовe, които привличат хиляди летовници. Местните обичаи,

нестинарски

танци и сафарита

пък са атракция за много чужденци, които разнообразяват морето с прохладните гори на Странджа, а археологията на Созопол придава още по-голям чар.

Раят на плажовете е до Синеморец

През лятото морето е тихо и спокойно, а когато се появят вълни, е идеално за сърф





Най-пленителните плажове по Южното Черноморие са на юг от Ахтопол. Това са чудните ивици на Синеморец, Силистар и Бутамята, които с всяка изминала година се радват на все повече туристи.

Уникалното при тях е, че граничат с гъста широколистна гора, от която в летните жеги повява приятен хлад. Тъй като попада в защитената територия на Природен парк “Странджа”, ограничителните мерки все още пазят тези ивици от застрояване въпреки многобройните мераци на инвеститори да вдигнат хотели в чудната местност.
Силистар е може би
най-красивият залив
по Българското Черноморие.

Има невероятно красив плаж край устието на реката, ширнал се на 1 км дължина. Българите го предпочитат заради златистия пясък и кристално чистото море, но напоследък го посещават и много чужденци.
Дори през лятото обаче не е пренаселен заради отдалечеността му от големи курорти наоколо.

В различни класации често попада сред най-добрите плажове в Европа. Намира се на 5 км южно от Синеморец и е последната голяма пясъчна ивица преди границата с Турция.





Достъпът до плажа е през километър дълга отбивка от пътя за Резово, която завършва с паркинг.  

Бутамята - и за сърфисти, и за любители на екзотичните гледки

Бутамята - и за сърфисти, и за любители на екзотичните гледки

Летовниците го харесват заради плавно преминаващия в дълбочина бряг. Повечето дни през лятото морето е тихо и спокойно, но когато се появят вълни, е идеално за сърф. Затова сърфисти там могат да се видят и до началото на ноември.

Силистар е и рай за гмуркачите заради
подводните
пещери наоколо
Допълнителен плюс за плажа е, че от бетона го пази статутът на едноименната защитена местност. Затова извън плажа районът е див, с гъста гора и голямо биоразнообразие, а на плажните дюни се срещат и пясъчни лилии.

Освен Силистар много желан от сърфистите плаж е и Бутамята край Синеморец заради честото леко вълнение там. Ивицата е малка, а морето е изключително чисто. Често туристи снимат водата и я сравняват с гръцкото море.

Заливът е заобиколен от красиви скали, които му придават по-екзотичен вид. На единия бряг върху тях са кацнали няколко хотела, а на другия плажът граничи с гъста гора. Доскоро двата плажа бяха познати само на българите, но напоследък и там започнаха да отскачат чужденци.

Малко по-непознат е плажът Липите, който е един от най-девствените по Южното Черноморие. Малцина се решават да плажуват там заради трудния достъп, защото се стига само с джип или с лодка по морето, но си заслужава. Гледката пленява от първия миг, когато попаднеш сред малка златиста ивица, заобиколена само от скали и гора, без никакъв намек за цивилизация.

Сред атрактивните ивици в района е и най-южният български плаж в Резово. Той е много малък, каменист, но изключително атрактивен, защото е на един хвърлей от границата с Турция.

Разделя го само устието на Резовска река, а усещането, че се къпеш на браздата, се подсилва от вида на българските и турските граничари с автомати и огромните пилони с флаговете на двете държави. Въпреки че е на самата граница, много българи резервират стаи на Резово заради близостта му до плажовете на Синеморец.

Магически пейзажи край Приморско: Аркутино, Ропотамо, Бегликташ





Приморско и Китен са едни от най-предпочитаните дестинации за българи, но през последните години започнаха да се налагат и сред чужденците. Каквито и да са туристите, повечето избират района, за да разнообразят престоя си с атрактивни разходки.

Безспорно най-впечатляващо преживяване е разходката с корабче по река Ропотамо. Въпреки че тя вече се предлага само в горното течение на реката и не стига до устието , удоволствието си заслужава.

Маршрутът минава по изключително живописни брегове, обрасли с гъста лонгозна растителност. Единствените следи от цивилизация са малки дървени мостчета и схлупени рибарски хижи, които се сливат със зеленината. Усещането е, че си попаднал в тропическа гора, каквато рядко се среща по тези географски ширини.  

Плажът на Аркутино е един от най-красивите по родното Черноморие.

Плажът на Аркутино е един от най-красивите по родното Черноморие.





Реката пресича през едноименния резерват на площ от 1000 хектара и го разделя на две. Строителство там не е разрешено. Ропотамо е обявено за резерват още през 1940 г., но статутът му е отменен през 1962 г. През 1992 г. заради ударното застрояване на Черноморието той е възстановен, което запазва района от намесата на човешка ръка.

В резервата попада и блатото на Аркутино с прочутите водни лилии. Те са част от уникалното биоразнообразие в района, което включва над 100 защитени растения и 70 птици, вписани в Червената книга като защитени видове. Реката изобилства и от риба и водни костенурки, които туристите обичат да хранят, докато се любуват на гледките.

Резерватът е леснодостъпен за туристите. Намира се на 50 км южно от Бургас и до реката се стига по главния път за Приморско с отбивка на 5 км преди града. Особено впечатляващо е устието на реката, но до него разходките с лодки вече се забранени.

До чудния лиман се стига само по море и честа гледка е край плажа да акостират малки корабчета или лодки. Пейзажът спира дъха на туристите, които си правят целодневни пикници на райското кътче.
Бегликташ е другата задължителна спирка от почивката в Приморско.

До мистичното място се стига само за 10 минути с кола от Приморско, което е на 5 км. Огромни каменни образувания насред поляна прехласват туристите, щом ги зърнат в първия миг. Наричат го българския Стоунхендж и не пропускат да си направят снимки от различен ъгъл според големината и формата на огромните камъни. Задължителен е фотосът през тесния процеп между два огромни къса.
Бегликташ се превърна в туристическа атракция през последните години.  

Тайнственият Бегликташ

Тайнственият Бегликташ

Светилището е открито през 2003 г., преди това е било недостъпно за широката публика, тъй като гората попадаше в пределите на ловната резиденция “Перла” на Тодор Живков. Датира от XIV в.пр.Хр. и е функционирало близо 2000 години - до V в.сл.Хр., когато е било разрушено.

Състои се от няколко скални групи с множество изсечени по тях знаци. Има и 16 плоски кръгли камъка, които според учените представляват астрономически часовник. Много впечатляващ е и камъкът с форма на сърце, известен като Апостол Таш, който се държи само на 3 точки. Най-добре обаче е да се посети с екскурзовод, за да се научи повече.

При всички случаи обаче Бегликташ зарежда посетителите с много енергия, а заради мистиката и бургаската опера на два пъти го избира за декор на свои постановки.

Свети Влас и Несебър - приятен климат, фин пясък и неповторима история

По Пътеката на радостта са изградени 33 каменни параклиса

Между Свети Влас, Слънчев бряг и Несебър властва Розата на ветровете - уникално завихряне на въздушни течения, което превръща региона в лечебна зона.

От години там са се лекували хора с белодробни заболявания, а сега хотелиери са убедени, че коронавирусът не може да вирее в тази чиста територия, в която са и най-просторните плажове с фин топъл пясък.

Курортното селце Свети Влас е сгушено между морето и южните склонове на Стара планина, с
архитектура, която
наподобява
възрожденски
манастирски стил

Прочуто е с яхтеното си пристанище, на което акостират лодки от цял свят, а в горичка над Влас се намира Пътеката на радостта. По нея са изградени 33 каменни параклиса, дело на местния свещеник Петър Цанков.  

Несебър привлича туристи от цял свят.

Несебър привлича туристи от цял свят.

Градчето се намира само на 10 км от Несебър, който е с многохилядна история, приветливи хотели и къщи за гости, съчетани със златисти плажове.

Старият град е под егидата на ЮНЕСКО заради уникалните си природни дадености и много добре запазените паметници от различни епохи. Градът е включен в сайт за пътешествия към световната организация.

За да се усети атмосферата на Несебър,
трябва да се мине
пеша по провлака
и през крепостните
стени
да се навлезе в Стария град с тесните калдъръмени улички. По пътя може да се разгледа Вятърната мелница - един от символите на града, копие на оригиналната, разрушена от земетресение и страшна буря през 1929 г.

Минавайки по провлака към Стария град, може да се посети рибният пазар, където опитни рибари предлагат пресен улов, а рибните ресторантчета, разположени в преддверието на Стария град, изкушават с морски деликатеси.

Шестте старинни църкви, между които най-посещаваната “Св. Стефан”, позната като новата митрополия, и Археологическият музей, са туристическите обекти, които задължително трябва да се разгледат.
Но това може да стане и докато събирате тен на плажа благодарение на интерактивно мобилно приложение, което предлага виртуални разходки из старинните църкви на Несебър.

В действащия храм “Успение на Св. Богородица” пък се съхранява чудотворна икона, известна като Черната Богородица.
За почитателите на
по-динамичната
почивка и нощните
забавления Слънчев
бряг е правилната
дестинация
Курортът може да се похвали с десетки нови и много реновирани хотели, които предлагат 5-звезден лукс на поносими цени. А няма спор, че плажовете на най-големия ни морски курорт все още са едни от най-красивите и най-просторните.

Въпреки строителната офанзива през годините тук все още могат да се видят внушителни пясъчни дюни.





Кристално море и девствена природа между нос Емине и Иракли

Ширнали се пясъци, докъдето ти стига погледът, и кристално море - това е гледката между нос Емине и Иракли. Място, което все още пази очарованието на дивите плажове, къмпингарите и вечерните огньове. Има, разбира се, и по-цивилизована част с удобни шезлонги и чадъри, но хубавото е, че ивицата е голяма и предлага условия за туристи с различни предпочитания.

Нос Емине е едно от местата, които непременно трябва да се видят. Самият нос представлява голяма, почти отвесна скала, а в морето около носа има стотици подводни скали, чиито върхове стърчат над водата.

Тук има действащ фар, изграден върху основите на средновековна крепост. Има и останки от манастир, от който днес може да се види църквата “Св. Никола”. Носът е обявен за природна забележителност още през 1976 г. Тук завършва европейският пешеходен маршрут Е-З, който свързва Атлантическия океан и Черно море. Българската част от машрута е по-популярнa като Ком - Емине.

На 2 км северозападно от носа се намира малкото селце Емона, в което има не повече от 20-ина местни обитатели. Те обаче стават двойно повече през лятото, когато идват виладжии, изкушени от неповторимата природа.

Мястото е труднодостъпно - пътува се по черен път, но несгодите се компенсират от уникалния плаж между Емине и защитената местност Иракли, която се намира на 7 км северно от селото. Дългата повече от 3 км ивица е от ситен мек пясък, без камъни, а морето е чисто. Там, където се влива река Вая, започва къмпингарската част.

Истината е, че който веднъж е стъпил на Иракли, знае, че това е от най-впечатляващите плажове не само по нашето крайбрежие. Иракли е със статут на защитена местност, в която се срещат редки и застрашени растителни видове като пясъчна лилия и млечка, а някои от растенията са вписани в Червената книга на България.





Живописният Созопол: древен, романтичен, с уникална архитектура

Градът е шестото място в света с мощи на свети Николай Чудотворец

Красотата на живописния Созопол, най-стария град по българското черноморско крайбрежие, ще ви остави без дъх. Неповторимо очарование лъха от всяка уличка, спотайва се зад всеки ъгъл в Стария град, наричан градът на спасението. Така е известен Созопол още от Късната античност, когато носи името Аполония.

Живописното селище е възникнало в края на V в. пр.н.е. Първите заселници били рибари, земеделци и металурзи, които добивали руда от близкия Медни рид. Името на града било Антеа, променено после на Аполония в чест на древногръцкия бог Аполон. Автентичните къщи в Стария Созопол и малките калдъръмени улички правят архитектурата му уникална.  

Крепостната стена в Созопол бе открита при спасителни разкопки на територията на националния археологически резерват “Античният град Аполония”.

Крепостната стена в Созопол бе открита при спасителни разкопки на територията на националния археологически резерват “Античният град Аполония”.

Там се намира черквата “Св. Богородица”, която е паметник на културата от национално значение и е под закрилата на ЮНЕСКО.

В Стария град е
най-големият храм
на Созопол - “Св. Георги”, както и църквата “Св. св. Кирил и Методий”, в която се съхраняват мощите на Йоан Предтеча, открити на близкия остров Свети Иван. Съвсем близо до църквата са разкрити основите на древния храм “Св. Николай”.

При проучването на тази част от Стария Созопол са направени две много интересни открития. Едното е на погребан мъж с железен прът меду ребрата, станал популярен като созополския вампир.

Другото е малка керамична капсула, положена в ниша под основния камък в храма “Св. Николай” с миро и три малки костици, за които се смята, че са мощи на Николай Чудотворец.

Така Созопол се оказва шестото място в света с мощи на светеца. Най-интересните артефакти, открити през годините, може да се видят в Археологическия музей на града. На южната панорамна алея в старата част на Созопол се намира внушителна крепостна стена и кула.

Освен с история Созопол е богат и на природа. Около него са разположени култови къмпинги, а в града има два прекрасни плажа - Централен и Хармани, които предлагат добри условия за почивка.

Тук всяка къща посреща гости, има и достатъчно луксозни хотели.
Созопол е любимо
място на
родната бохема,
която традиционно се събира на празниците на изкуствата “Аполония”.

Не сте били на почивка в Созопол, ако не сте опитали сладкото от зелени смокини на созополските баби, приседнали на малки столчета пред портите на столетните си къщи.

Ако сте избрали Юга, подходящо за по-спокойна семейна почивка е и китното курортно селце Черноморец край Созопол. То предлага и уединени скалисти плажчета, и удобна градска ивица, където морето е равно и плитко.

Непременно се отбийте и до ранновизантийското селище на полуостров Акра край Черноморец. 40 дка от древния град са на сушата, а около 20 дка - под вода. Крепостната стена се спуска от високата част на полуострова към брега. Според учените малкото византийско градче на полуострова е било сателит на Аполония и е имало предимно военни функции.





Остров Света Анастасия - единственият обитаем у нас, Свети Иван - най-големият

Една от най-романтичните почивки по Южното Черноморие е на Света Анастасия - единствения обитаем остров по българското крайбрежие.

Може да се отседне в уютен малък хотел, да се хапнат рибена чорба и миди по бургаски в тамошното ресторантче и да се опита билков чай в местната лекарна.

Общинският катамаран потегля от Морската гара в Бургас и през лятото прави по няколко курса на ден. Пътуването до острова е 20-ина минути. Част от някогашния манастирски комплекс на острова е превърнат в хотел с 5 стаи за гости, запазили автентичната атмосфера. На острова може да се посети интересен музей и да се запали свещ в храма от XV в. “Успение Богородично”.

Цяло лято на Света Анастасия се организират концерти и театрални постановки под звездите. Много младоженци го избират, за да превърнат най-важния ден в живота си в неповторим.

Природата тук е уникална. Островът се е появил след изригването на вулкан, а морските бури са създали причудливи скални образувания, които си имат имена - Гъбата, Дракона, Вкаменения пиратски кораб, Портата на слънцето.  

Община Бургас пусна корабче до Света Анастасия, което превозва туристи през лятото.

Община Бургас пусна корабче до Света Анастасия, което превозва туристи през лятото.

Късчето земя на 4 морски мили югоизточно от Бургас е разположено между нос Чукаля и нос Атия. За първи път островът е нанесен на картата на Черно море от холандския картограф Николаос Витсен в края на XVII в. Манастирът “Света Анастасия Фармаколитрия” (Лечителката) е бил единствената островна обител в България, част от която е запазена до наши дни.





През годините манастирът е бил опожаряван няколко пъти и нападан от пирати.

Още през 1889 г. на острова е изграден фар, монтиран върху железен стълб на 40 метра над морското равнище. През 1912 г. в северната част на острова са положени основите за новия фар, който функционира и до днес. Островът е забулен в мистерия и легенди за златни съкровища и пиратски набези. Вярва се, че на Света Анастасия съществуват подземия, които водят до пиратски съкровища.

Остров Свети Иван край Созопол е другото късче земя в морето, което си струва да бъде посетено през лятото. Островът се прочу преди 10 г., когато там бе открит реликварий с мощи на св. Йоан Предтеча. Свети Иван е най-големият черноморски остров в акваторията на България с площ 660 дка. Намира се на километър от Созопол, а местни рибари предлагат романтична разходка с лодка.

Свети Иван е бил свято място за древните траки, които направили тук свое светилище през VII в. пр.Хр. На тераса в южната му част е разположен средновековният манастир “Св. Йоан Предтеча”.Още един български остров край Созопол може да се похвали с древна история. Това е Св. Кирик и Юлита, който се смята за градското ядро на Антична Аполония - най-древния град в България.



Четете още:

🔴 Болни отиват при Караджов камък и се връщат оздравели (видео)

🔴 Скрит водопад, камъкът на Цар Иван Асен II и невероятна гледка, само на половин час от Пловдив СНИМКИ

🔴 Спомени от соца: Във всяко училище имаше лекар и зъболекар  





Източник: 24 часа





Коментари

горе